Een verbreding van de A27 en A12 wordt een fiasco van Fyra-proporties. Dat stelt Milieudefensie in aanloop naar het Tweede Kamer-debat van aanstaande donderdag.

De plannen om de A27 en A12 bij Amelisweerd te verbreden zijn volgens Milieudefensie niet goed doordacht, duur en schadelijk voor het milieu. De milieuorganisatie vindt dat de honderden bomen en 13 voetbalvelden aan waardevol landschap die moeten verdwijnen veel te veel ecologische schade met zich meebrengen.

"Een Fyra-fiasco dreigt. Straks hebben we 75 euro per inwoner van Nederland uitgegeven aan een hobbyproject van minister Schulz dat veel geld kost, weinig oplevert en grote risico’s met zich meebrengt voor het milieu en de schatkist", zegt campagneleider Anne Knol van Milieudefensie.

"Er zijn betere maatregelen te bedenken om het transport in en rond Utrecht toekomstbestendig te maken. Als het echt nodig is, kan de A27 binnen de bestaande bak verbreed worden. Als er vervolgens 80 km per uur gereden wordt verbetert dat de luchtkwaliteit, de doorstroming en voorkom je problemen met de verkeersveiligheid. In en om Utrecht kan en moet er juist werk worden gemaakt van een beter openbaar vervoer, en meer infrastructuur voor de fietsers."

Kritiek

Naast Milieudefensie hebben ook de gemeente Utrecht, lokale milieu- en bewonersorganisaties,verenigd in de Kerngroep Ring Utrecht, en diverse omwonenden forse kritiek op de plannen. De Provincie nam, met steun van de VVD, een kritische motie aan en vindt dat nut en noodzaak van de wegverbreding niet goed zijn onderbouwd.

De wegverbreding zal volgens de planning ruim een miljard euro gaan kosten. Of het project ook voor dat bedrag uitgevoerd kan worden is echter onzeker.