'Veel problemen bij recherche in regio Utrecht'

De politievakbond ACP laat weten dat rechercheurs in de regio Utrecht te maken hebben met een gebrek aan mensen, een tekort aan middelen die bovendien ernstig verouderd zijn, slecht werkende ICT-systemen en administratieve rompslomp.

De Utrechtse rechercheurs deden deze uitspraken tijden een bijeenkomst die afgelopen week georganiseerd was door de politievakbond ACP.

Vakbondsvoorzitter Gerrit van de Kamp: "Onze ervaringen delen we met politici, bestuurders en de politieleiding. We willen samen met onze leden bijdragen aan de kwaliteit van het recherchewerk."

Bij de recherchedag waren zeventig politiemedewerkers aanwezig. Ook de politiek was vertegenwoordigd. "Ik vind het belangrijk om van jullie zelf te horen waar jullie in de praktijk tegenaan lopen", zegt CDA Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

Rompslomp

De politiemedewerkers bleken inderdaad tegen zaken aan te lopen. De rechercheurs zouden te veel tijd bezig met administratie rompslomp.

Ook zijn de ICT-systemen oud en werken ze slecht. Ook is er een tekort zijn aan mensen. Tijdens de bijeenkomst bleek dat het voortkomt dat één iemand verantwoordelijk is voor een bepaald specialisme binnen de hele eenheid.

Ziek zijn of vrij nemen zou daardoor niet kunnen. Want dan blijven er cruciale zaken liggen, menen de rechercheurs.

Loyaal

Ondanks de kritiek laat het de politievakbond weten dat de politiemensen loyaal zijn en hard werken.  "Ik doe mijn werk vol overgave en vind het superleuk. Dit neemt niet weg dat de werkdruk groot is", liet een van hen weten.

CDA-kamerlid Van Toorenburg heeft de genoemde knelpunten onder de aandacht gebracht bij minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie. Hij gaf vervolgens aan dat hij de zorgen van collega’s bij de forensische opsporing serieus neemt. Hij beloofde zelf bij de recherche langs te gaan om de problemen te bespreken.

Tip de redactie