Journalist Fenna Riethof werkte de afgelopen tijd samen met Henny van der Eng aan het boek ‘111 plekken in Utrecht die je gezien moet hebben.’ Morgen komt het uit. "Je mag jezelf pas Utrechter noemen als je al de 111 plekken hebt gezien."

Het was voor Riethof de eerste keer dat ze een dergelijk boek maakte. "Er bestaan al een aantal boeken van deze reeks. Daar kan nu eindelijk Utrecht aan worden toegevoegd." Riethof werd niet geboren in Utrecht, maar voelt zich er wel thuis. "Mijn moeder en grootouders zijn er geboren en ik ging hier naar de middelbare school."

Ze dacht dat het moeilijk zou worden om de 111 plekken te bedenken, geeft ze toe. "Maar eigenlijk kwamen Henny en ik samen al een heel end. We hebben uiteindelijk zelfs moeten schrappen." Riethof en Van der Eng vulden elkaar goed aan: "Hij is wat ouder en kent de historische plekken, ik zorgde voor de hippere plekken."

Zo ontstond een boek met een gevarieerde inhoud. "Er staan parken in, maar ook cafés, hele straten en musea. Het concept is simpel: we willen iets vertellen dat Utrechters niet of misschien niet kennen. Ik hoop en denk dat Utrechters hier iets van op kunnen steken."

Stadsgedicht

Het stadsgedicht aan de gracht is één van Riethofs favoriete plekken uit het boek. Het gedicht begint op de Oudegracht en loopt richting het Ledig Erf. "Elke zaterdag komt er een letter bij. Daar fiets je gewoon langs als je het niet weet."

Museum Oud Amelisweerd is een andere favoriet. "Dat is een oud landhuis waarvan de broer van Napoleon eigenaar is geweest. Het heeft een rijke geschiedenis en het is daar sprookjesachtig, betoverend. Echt een aanrader."

De officiële presentatie van het boek is vrijdagmiddag om 16.00 uur bij Broese Boekverkopers.