Foodfestival Lepelenburg onzeker na bezwaar omwonenden

Het culturele foodfestival 'Lepeltje Lepeltje' dat 25 en 26 juni plaatsvindt in het Utrechtse Park Lepelenburg staat op losse schroeven.

Stichting Behoud Lepelenburg heeft bezwaar aangetekend tegen het evenement. "Het college moet zich aan haar eigen regels houden."

Stichting Behoud Lepelenburg heeft niet zozeer iets tegen Lepeltje Lepeltje of andere festivals, maar wel aan het het feit dat er op regelmatige basis festivals of evenementen worden georganiseerd in het Rijksmonument.

Groenbeleid

Secretaris van de stichting, Jan Verheugen, legt uit wat er mis is met het beleid: "De gemeente heeft een groenbeleid opgesteld. Eén van de kernpunten hiervan is dat bomen en struiken in symbiose leven met de grond."

"Hier leven voor bomen belangrijke schimmels en diertjes in. Door alle evenementen wordt de grond steeds meer aangestampt en daardoor minder goed doordringbaar voor de bomen. Van die symbiose is dus geen sprake."

Omvallen

Dit heeft tot gevolg dat de bomen in het Lepelenburg niet zomaar zullen omvallen, maar jarenlang langzaam zullen afsterven, zo legt Verheugen uit.

"Een boom die normaal tweehonderd jaar oud kan worden, wordt in Lepelenburg hooguit zestig jaar."

Stichting Behoud Lepelenburg heeft hierom bezwaar aangetekend bij de gemeente en een verzoek om een voorlopige voorziening neergelegd bij de rechtbank.

Natuur

De stichting hoopt met de rechtsgang te voorkomen dat organisaties zomaar evenementen kunnen organiseren zonder rekening te houden met de natuur.

Er staan dit jaar namelijk veertien evenementen op de planning en de ervaring van voorgaande jaren leert de bewoners dat hier nog wel eens een stuk of tien bij kunnen komen.

Verheugen: "Tientallen dagen in de zomer staat het hier vol met van alles en nog wat, dat is niet alleen inbreuk op de natuur maar ook op het leefklimaat."

"En er zijn zeker mensen in de buurt die zo’n festival ontzettend leuk vinden, maar vanwege de mailtjes die we krijgen en wat we op straat horen hebben we de stellige indruk dat de meerderheid van de bewoners niet blij is met de vele evenementen."

Ondernemersrisico

De stichting laat als geheel nog weten dat een eventuele afgelasting van het festival eigen schuld is: "De evenementenondernemer dient zich net als ieder ander te oriënteren op het lokale beleid."

"Ervan uitgaande dat hij dat gedaan heeft, dan heeft hij gezien dat datgene wat hij wil niet mag, ongeacht dat het college van burgemeesters en wethouders er een gewoonte van maakt eigen beleid en regels met voeten te treden."

"Stapt hij daar dan overheen, dat is een eventueel niet doorgaan van het evenement doodnormaal ondernemersrisico; geen reden voor gejammer."

Tip de redactie