Restanten Kasteel Vredenburg in nieuwe parkeergarage Hoog Catharijne

Wie in Hoog Catharijne loopt en naar buiten kijkt, kan het gevoel bekruipen dat er maar niks gebeurt in die enorme bouwput. Schijn bedriegt, want onder de grond gebeurt van alles. De bouw van de enorme parkeergarage onder het winkelcentrum is in de laatste fase beland en woensdagmiddag kreeg de pers alvast een rondleiding.

De parkeergarage is onderdeel van de vernieuwing van het stationsgebied. "Hoog Catharijne trekt 26 miljoen bezoekers per jaar", vertelt Menno Overtoom, de directeur van Hoog Catharijne. "Dat zal in de toekomst alleen maar groeien."

De stalling heeft vijf lagen en biedt plek aan 1.270 auto’s. "De garage is 160 meter diep, evenveel als de Radboudtoren hoog is", aldus Overtoom. De parkeergarage is voor auto’s vanaf twee kanten te bereiken: aan de kant van het Moreelsepark en aan de kant van de Daalsesingel.

Op de plek van de parkeergarage stond tussen 1529 en 1577 Kasteel Vredenburg. Een jaar daarvoor, in 1528, nam Karel de Vijfde de macht over in Utrecht. Hij liet het kasteel bouwen om de bevolking in toom te houden.

Sloop

Het bleef nog geen vijftig jaar staan, want in 1577 werd begonnen met de sloop. In de jaren zeventig werden resterende funderingen van het kasteel tijdens opgravingen blootgelegd. Delen daarvan werden opgeblazen, maar er bleven ook delen behouden.

Precies op de plek waar de garage staat, bevonden zich eeuwen geleden de hoofdpoort en zuidpoort van het kasteel. De resten van de hoofdpoort zijn in 2014 uit de grond gehaald. "Dat gebeurde terwijl de bouwwerkzaamheden in volle gang waren", vertelt gemeentelijk archeoloog Anette Bakker.

Opening

"Het was een enorme logistieke uitdaging", vervolgt ze. "De stukken zijn naar Almere gebracht en daar tijdelijk opgeslagen. Ze zijn nu herplaatst in de parkeergarage. Het resultaat is enorm mooi."

De resten van het kasteel zijn te vinden op de niveau -1. Wanneer de parkeergarage precies opengaat is nog onduidelijk, maar dat zal in ieder geval deze zomer zijn.

Tip de redactie