Catharijneconvent geeft deze zomer geschiedenisles over Utrechtse kerken

Museum Catharijneconvent biedt deze zomer een bijzonder inkijkje in de geschiedenis van Utrechtse kerken. Van 29 juni tot en met 10 september zijn acht reconstructiemodellen van verschillende kerken te bewonderen.

De modellen zijn gemaakt door de Utrechters Joris Engelbregt en Jan Terlingen en laten goed zien hoe de gebouwen in de loop van de eeuwen zijn veranderd en hoe ze er in voltooide staat uit hebben gezien.

In de middeleeuwen stonden er in Utrecht tientallen grote en kleine kerken en kloosters. Veel ervan zijn tijdens de Reformatie en de storm van 1674 helemaal of deels verloren gegaan.

Het gaat Engelbregt en Terlingen aan het hart dat er van de glorieuze kerkenstad nog maar weinig over is en daarom zijn ze in 1971 gestart met het vervaardigen van reconstructiemodellen. Voordat ze met het maken van elk model begonnen, hebben ze grondig onderzoek gedaan naar historische afbeeldingen, opgravingsresultaten en publicaties in boeken en tijdschriften.

Domkerk

Het eerste model van hun hand is een reconstructie van de Domkerk. Daarna hebben ze nog zestien andere modellen van Utrechtse en Europese kerken gemaakt. Alle maquettes zijn zodanig ontwikkeld dat de architectonische veranderingen die de gebouwen hebben doorgemaakt te zien zijn.

Acht reconstructiemodellen van Joris Engelbregt en Jan Terlingen zijn in de Utrechtzaal van het museum opgesteld. De bezoeker wordt via de mulitmediatour, die speciaal voor deze gelegenheid is ontwikkeld door de modelbouwers, meegevoerd langs de historie van de gebouwen en de totstandkoming van de modellen.

Na het bezoek aan het museum is er de mogelijkheid om de kerken in het echt te bekijken. In het kader van het cultuurhistorische project ‘Kerken Kijken Utrecht’ zijn de binnenstadskerken in Utrecht de hele zomer geopend. Geïnteresseerden kunnen in de kerken terecht om de architectuur, de bouwgeschiedenis en de kunstschatten te bewonderen.

Tip de redactie