Middeleeuwse toren en muren gevonden bij Bemuurde Weerd

Utrechtse archeologen hebben opgravingen gedaan van de vroegere voorstad Bemuurde Weerd. Op de hoek van de Zeedijk en de Zijdebalenstraat, waar momenteel in opdracht van Hurks en Wijnen de nieuwe woonwijk Zijdebalen wordt gerealiseerd, werden restanten gevonden van onder andere een grote verdedigingstoren uit de dertiende eeuw.

"Een prachtige vondst", vindt wethouder Kees Geldof. "Het geeft een goed beeld van de ontwikkeling van dit deel van de stad. Ik ben er trots op dat dit element uit het rijke verleden van Utrecht aan het licht is gebracht."

De vondst zegt ook iets over de oorsprong van de naam van de Bemuurde Weerd, vervolgt Geldof. "Dit was een voorstad, buiten de muren van Utrecht. Daarom had dit deel eigen muren." Volgens gemeentelijk archeoloog Annette Bakker is vooral de toren een speciale opgraving.

"Het is zonde om die weg te halen. De ontwikkelaar onderzoekt of hij iets met de restanten van de toren kan in het bouwplan", legt ze uit. Of, hoe en in welke vorm dat moet gebeuren is nog onduidelijk.

Intact

Rogier Middelburg, ontwikkelingsmanager van Hurks en Van Wijnen, werd verrast door de staat van de opgravingen. "We wisten wel dat we iets aan zouden treffen", vertelt hij. "Maar we hadden niet verwacht dat de toren dermate intact zou zijn."

Op de plek waar de opgravingen werden gedaan, komt een parkeergarage. Mogelijk wordt de toren in delen uit de grond gehaald en krijgt hij een plekje in de openbare ruimte. "Daar moet wel plaats voor zijn", aldus Middelburg. "De toren heeft een diameter van vijf, zes meter. Wellicht komt er een bankje in, of een boom."

Hij maakte nooit eerder mee dat er tijdens bouwwerkzaamheden zo’n opgraving werd gedaan. "We bouwen niet altijd op zulke historische grond. We zijn er buitengewoon trots op."

Tip de redactie