Utrechtse serieverkrachter opnieuw voor de rechter

Gerard T. uit Nieuwegein staat vrijdagmiddag opnieuw terecht voor vier verkrachtingen. In februari eiste het Openbaar Ministerie 16 jaar gevangenisstraf tegen de Utrechtse serieverkrachter. T. ging daarop in hoger beroep.

Het OM acht alle vier de zaken bewezen. In het verleden schreef de politie 22 zedendelicten toe aan de Utrechtse serieverkrachter. In achttien zaken kan twintig jaar na dato niet meer bewezen worden dat T. de dader is, in de vier overige zaken dus wel.

De advocaat van de Nieuwegeiner twijfelt of er bij alle zaken sprake is van dezelfde dader en wil voorkomen dat T. ten onrechte voor alle misdrijven moet opdraaien.

Zwijgrecht

De inmiddels 53-jarige T. is volledig toerekeningsvatbaar verklaard, waardoor de officier van justitie geen tbs met dwangverpleging kon eisen.

Zowel tijdens politieverhoren als bij het psychologisch onderzoek van het Pieter Baan Centrum zweeg hij. Daarom, en als vergelding voor de ernstige feiten en ter bescherming van de maatschappij, vond het OM een zo lang mogelijke celstraf op zijn plaats. Tijdens de rechtszitting begin dit jaar beriep T. zich ook op het zwijgrecht.

Arrestatie

De Nieuwegeiner werd in 2014 gearresteerd nadat hij was veroordeeld wegens het stelen van twee fietsen. Dankzij de DNA-match kon hij in verband worden gebracht met verkrachting op 15 september 1995 in Bunnik, op 26 september 1995 in Utrecht en op 24 oktober 2001 in Bilthoven. Hier is later een vierde verkrachting bijgekomen, op 5 september 1995 in De Bilt.

Tip de redactie