Definitief geen prostitutie aan de Hardebollenstraat

De kogel is door de kerk: er zal geen raamprostitutie komen aan de Hardebollenstraat. De panden zullen door de gemeente worden gekocht, en hiermee is het voor corporatie Freya niet mogelijk om een seksbedrijf te starten in de straat in de binnenstad.

Er liep lange tijd een aanvraag van corporatie Freya, het bedrijf van ex-prostituee Caja van Tolie, voor een vergunning om opnieuw een seksbedrijf te vestigen aan de Hardebollenstraat. Veel buurtbewoners zien dit echter niet zitten, en ook het college geeft er de voorkeur aan alle raamprostitutie te realiseren aan het Nieuwe Zandpad, waar 162 werkruimtes komen.

Het college stelde vorige maand dan ook al voor om de negen prostitutiepanden in de Hardebollenstraat te verkopen voor € 5,875 miljoen. De gemeente had toen al overeenstemming bereikt met de eigenaren van de prostitutiepanden aan de Hardebollenstraat over de aankoop van de panden.

Second opinion

Er werd toen besloten dat er een second opinion moet komen over de gang van zaken rondom die aanschaf. Het juridisch kantoor Loyens & Loeff oordeelde dat de gemeente niet onrechtmatig handelt met de aankoop.

De beslissing of er weer prostitutie zou komen aan de Hardebollenstraat werd meermaals uitgesteld vanwege de achtergrond, complexiteit en omvang van de zaak. Daarom heeft de rechter in mei besloten dat de gemeente een boete van 250 euro per dag moet betalen tot de knoop was doorgehakt. Dat vonnis ging op 14 mei in.

De raamprostitutie verdween in 2013 uit Utrecht, toen de gemeente alle vergunningen van exploitanten introk wegens verdenkingen van mensenhandel en uitbuiting.

Tip de redactie