FNV voorkomt gedwongen ontslagen bij Bibliotheek Utrecht

FNV heeft een kort geding tegen de Bibliotheek Utrecht gewonnen. FNV spande dit aan vanwege de geplande bezuinigingen door de reorganisatie van de bibliotheek. Daardoor zijn de banen van 15 medewerkers veilig gesteld. En voor nog 15 andere medewerkers stopt de onzekerheid of zij na de reorganisatie nog terecht kunnen in hun oude baan.

De bibliotheek had de functies in de eerste instantie flink aangepast zodat het voor de huidige medewerkers moeilijk was aan de nieuwe functie-eisen te voldoen. De rechter stak ook een stokje voor de wens van de bibliotheek om in de toekomst – nu betaald – werk te willen laten doen door vrijwilligers. Hiermee is verdringing van banen voorkomen.

FNV-bestuurder Hanan Yagoubi is blij met de uitspraak: “Gelukkig is de rechter het met ons eens dat de vernieuwingsslag van de bibliotheek ook met de huidige medewerkers kan worden gerealiseerd. Nu willen wij snel weer met de directie van de Bibliotheek Utrecht om tafel om verder te praten over de invulling van de reorganisatie.”

Er was eerder al veel te doen om de reorganisatieplannen van de Bibliotheek Utrecht. Zo verdiende de directeur in de ogen van de politiek te veel en werd het plan om 15 vaste vrijwilligers te ontslaan ten faveure van 100 vrijwilligers ook niet goed ontvangen.

Tip de redactie