‘Breekbaar als glas’ winnaar CampusDoc Filmfestival

“Breekbaar als glas” heeft de zesde editie van het CampusDoc FilmFestival gewonnen. De film vertelt het verhaal van de zeventigjarige glaskunstenaar Frans Houben, die een traumatische jeugd in een katholieke jongensinternaat in Limburg heeft gehad.

Het filmfestival in Utrechtse Louis Hartlooper Complex is een jaarlijks evenement waar documentaires van studenten journalistiek uit Utrecht in première gaan.

Juryvoorzitter Jan van Galen zei over de film: “Dit verhaal heeft alles in zich. Het is indrukwekkend en verdrietig, maar toch goed om te zien hoe de hoofdpersoon zich heeft ontwikkeld.”

Worsteling

Frans had in het internaat dagelijks te maken met machtsmisbruik door de paters. Vandaag de dag zijn de rollen omgedraaid. Frans is uitgegroeid tot een succesvol glaskunstenaar, met de kerk als een van zijn grote opdrachtgevers. Hij creëert grote kleurrijke glaskunstwerken om de verschrikkelijke gebeurtenissen uit zijn leven een plek te geven.

In de documentaire zie je de worsteling die Frans doormaakt om, ondanks alles, als een bourgondiër door het leven te gaan. De twintig minuten durende documentaire is gemaakt door Anne van Riel en Jessica Buijs.

Tip de redactie