Utrecht volgens Charles Groenhuijsen

DUIC brengt naast elke dag online het laatste nieuws ook achtergronden in de papieren krant. Hieronder kunt u een van de verhalen lezen die de afgelopen week in de krant is verschenen. Wilt u de hele krant nog eens in zijn geheel nalezen? Kijk dan onderaan op duic.nl.

Charles Groenhuijsen (62) begon in 1973 aan een studie geschiedenis in Utrecht en werkte na een jaar al bij het Utrechts Universiteitsblad. Nu, 42 jaar later, heeft hij geschreven voor het ANP, de Volkskrant en Vrij Nederland.

In 1986 vertrok hij als Amerika-correspondent van de NOS naar de Verenigde Staten. Sindsdien woont hij afwisselend in Utrecht en in Amerika. Bij het 50-jarig jubileum van de NOS werd Groenhuijsen door kijkers van het journaal bestempeld als de ‘Beste Correspondent’ die de nieuwsrubriek ooit had.

Wat heeft Utrecht dat Amerika niet heeft?

"Geschiedenis. Dat mis je in Amerika heel erg. Daar is alles geschiedenis wat ouder is dan vijftig jaar. Hier loop je over grachten, werven en hofjes die uit de middeleeuwen stammen. Dat is voor Amerikanen prehistorie. Voor hen is het ondenkbaar dat iets ouder is dan hun eigen land. Het is ook wel gek dat Amerika het machtigste land ter wereld is, terwijl het met een geweldige achterstand begon. Wij bouwden hier al eeuwenlang kathedralen, toen er in Amerika nog alleen indianen woonden die in tenten zaten. De Oudegracht is bijna duizend jaar oud!"

Wat verwacht je van de Amerikaanse verkiezingen?

"De presidentiële race is onvoorstelbaar en onvoorspelbaar. Iedereen die zegt te weten hoe het afloopt zit gewoon te jokken. Ik kan dus alleen gokken: dan denk ik dat Trump net gaat winnen omdat hij een betere campaigner is dan Hillary. Ook al zou ik zelf nooit op Donald Trump stemmen. Maar nogmaals: de dynamiek is zo groot. Je weet nooit hoe dat afloopt."

Zet Trump een nieuwe standaard in, kan het er bij de volgende verkiezingen in Nederland ook zo aan toe gaan?

"Trump is wilder en woester dan al zijn voorgangers. Het is moeilijk beide landen te vergelijken. Zeker is dat de ontevredenheid over de gevestigde macht overal groeit. Een groot verschil tussen Trump en bijvoorbeeld Geert Wilders is wel dat Trump echt wil regeren. Geert Wilders niet. Die roept maar wat, maar neemt uiteindelijk geen verantwoordelijkheid. Wilders praat ook alleen over de islam en over buitenlanders. Trump heeft een breder programma."

Eerste keer in Utrecht

"Dat was in 1973 toen ik begon met mijn studie geschiedenis. Vanaf 1974 werkte ik ook als journalist in de stad. Zo werkte ik onder meer van 1979 tot 1983 als correspondent van de Volkskrant in een kantoor aan de Ganzenmarkt."

Tot rust komen

"Ik wandel elke dag anderhalf uur, vaak ’s avonds laat. Dan is Utrecht binnen de singels een paradijsje. Er is geen steeg of hofje waar ik intussen niet meer dan eens geweest ben. Ook leuk voor fitness: langs de werven lopen en steeds de trap op en af."

Culinair genieten

"Dat is niet bij te houden in Utrecht. Ik woon tussen de Neude en het Janskerkhof in. Ik denk dat er wekelijks in een straal van pakweg 150 meter minstens twee restaurants bijkomen."

Lievelingsplek

"Ik geniet altijd erg van de markt op zaterdagmiddag op het Vredenburgplein. Ook al koop ik er alleen een zak borrelnootjes of bakje olijven. Van de massaal gekochte kibbeling blijf ik af…"

Grootste gemis in het buitenland

"Ik heb jaren op twee plekken een thuis gehad: bij mijn gezin in Washington en voor werk hier in Utrecht. Dat is dus niet zo makkelijk te vergelijken, maar dat gaat nu wel veranderen. Onze kinderen zijn het huis uit en mijn vrouw verhuist deze zomer ook naar Nederland. We hebben een huis in het centrum van de stad gekocht. Utrecht wordt zo nu echt 'thuis'."

Lekkerste biertje

"Op het Wed. Vanwege het bier maar vooral ook vanwege de entourage. Het is een van mijn favoriete plekken in Utrecht."

Trots als Utrechter

"Ik ben verknocht aan Utrecht, maar weet niet of ik ook Utrechter ben. Zo voelt het nog niet, maar dat komt vast wel! Ik vind dat de gemeente de stad goed schoon houdt. Ook na evenementen is het de volgende ochtend weer brandschoon. Chapeau!"

Grootste ergernis

"De pizzascooters die je omverrijden en stoepen blokkeren. Als je zoals ik in de stad woont, heb je altijd overlast. Vooral in het weekeinde komen er bij mij wel erg veel dronken studenten voorbij. Ik woon op de ‘kotsroute’. Maar dat weet je, en daar is weinig aan te doen. Maar die scooters…"

Droomhuis

"Het huis waar wij later dit jaar gaan wonen aan de Oudegracht. Veel leeftijdgenoten gaan juist tussen het groen wonen. Maar – even cynisch – dan woon je al halverwege het crematorium. Geef mij maar de hustle & bustle van de grote stad."

Utrecht is…

"De stad waarvan onze in Amerika opgroeiende kinderen zeggen dat ze het hier veel leuker vinden dan in Amsterdam. Ze komen vast vaak logeren aan de Oudegracht!"

Tekst Annabel van Heesbeen

Tip de redactie