Utrecht mag experimenteren met bijstand, proef met basisinkomen onzeker

De wens van het Utrechts college om te experimenteren met verschillende bijstandsuitkeringen mag vrijwel zeker uitgevoerd gaan worden. Dat heeft staatssecretaris Klijnsma dinsdag bekend gemaakt. Rond de veelbesproken proef met het basisinkomen is echter nog geen duidelijkheid. 

In een brief aan de Tweede Kamer heeft Klijnsma bekend gemaakt dat zij voor de zomer een Algemene Maatregel van Bestuur gaat schrijven die nodig is als wettelijke basis voor de experimenten.

Utrecht wil zo snel mogelijk, samen met de Universiteit, het experiment uitvoeren en is daarover nu hoopvol gestemd.

Utrecht voert samen met Groningen, Tilburg en Wageningen al maandenlang een lobby bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om met verschillende soorten bijstandsuitkeringen te kunnen experimenteren.

Draagvlak

Van één van de vijf onderzoeksgroepen uit het plan moet het basisinkomen krijgen. Dat houdt in dat men in deze groep mag bijverdienen naast de uitkering. De staatssecretaris laat weten dat deze proef niet alleen afhankelijk is van juridische ruimte maar ook van politiek draagvlak. Wethouder Victor Everhardt laat weten vertrouwen te hebben dat ook dit onderdeel van het experiment doorgang mag vinden.

“Vernieuwing in de bijstand is echt nodig en ruimte van het rijk hiervoor ook”, zegt Everhardt. “De regels die er nu allemaal zijn bieden niet de flexibiliteit die nodig is voor mensen die snel aan het werk willen. Daarom willen wij met verschillende onderzoeksgroepen kijken wat het beste werkt.”

Meer informatie over het experiment is hier te vinden.

Tip de redactie