De SSH en Stichting Tijdelijk Wonen zijn in gesprek om het Van Unnik te verbouwen tot studentencomplex. Het hoge Universiteitsgebouw op de Uithof in Utrecht komt vanaf 2017 leeg te staan en heeft nog geen nieuwe bestemming.

Het pand is al tijden verouderd en het is nog niet duidelijk of het financieel haalbaar is om er studenten in te huisvesten.

De plannen om het Van Unnik tot woonflat te verbouwen moet bijdragen aan de leefbaarheid op de Uithof. Enkele jaren geleden sprak de SSH al met de Universiteit over de bestemming van het Van Unnik. Over een paar weken zullen deze gesprekken worden hervat om te kijken naar een overeenkomst.

Vidius

Studieplekken, een restaurant en zelfs een sauna zijn ideeën die studentenbehartiger Vidius en de Universiteitsraad willen realiseren in het pand. Op dit moment is het gebouw verouderd en ernstig toe aan een renovatie, zo zou er asbest en betonrot te vinden zijn. Het pand zal volledig gestript moeten worden om huisvesting mogelijk te maken.

"Al in 2009 riep een decaan dat er beter een bom onder het Van Unnik kon worden geplaatst. Dat die decaan – die nu rector is – zeven jaar geleden al aangaf dat het gebouw op was, zegt genoeg: want het staat er nog steeds terwijl het al half uit elkaar valt", vertelt Vidius-voorzitter Pijke Dorrenstein aan digitaal Universiteitsblad DUB.

"Wij zien graag dat het Van Unnik in de toekomst echt de woonkamer van Utrecht wordt, waardoor De Uithof meer een wijk is, in plaats van een plek waar het om vijf uur ‘s middags leegstroomt."

Stichting Tijdelijk Wonen

Op dit moment is Stichting Tijdelijk Wonen nog beheerder van een groot studentencomplex aan de Archimedeslaan, HAL16. Hiervoor zullen de contracten in 2017 aflopen, waardoor de stichting op zoek is naar nieuwe huisvestingsmogelijkheden.

Tijdelijk Wonen liet aan DUB weten open te staan voor de verbouwing van het pand en zegt gespecialiseerd te zijn in het transformeren van lelijke gebouwen.

Er is tot nu toe nog onduidelijkheid over het financiële plaatje van de mogelijke verbouwing. De komende tijd zullen de betrokken partijen hun ideeën blijven uitwerken totdat er meer zekerheid is.