Op maandag 22 augustus stoppen de eerste treinen op station Utrecht Vaartsche Rijn. Dat is vier maanden eerder dan gepland. De sporen zijn tijdens de grote werkzaamheden van afgelopen weekend aangesloten.

Vanaf nu tot augustus vinden er nog spoorwerkzaamheden plaats, zodat Utrecht Vaartsche Rijn daadwerkelijk in gebruik kan worden genomen. Het station is dan klaar voordat het nieuwe school- en studiejaar begint.

Het is het achtste station binnen de Utrechtse gemeentegrenzen en moet als nieuwe poort naar de binnenstad fungeren.

"Dit nieuwe station is een aanwinst voor treinreizigers, voetgangers en fietsers", vertelt wethouder Lot van Hooijdonk. "Vanaf medio 2018 komen daar ook nog tramreizigers bij. Dan rijd je vanaf dit station in acht minuten naar De Uithof met de Uithoflijn."

Dienstregeling

Op station Utrecht Vaartsche Rijn stoppen straks de Sprinters richting Geldermalsen (4 keer per uur) en richting Driebergen (4 keer per uur in de spits, daarbuiten 2 keer).

Richting Utrecht Centraal rijdt in de spits acht keer per uur een Sprinter. Deze treinen rijden door naar Woerden en Breukelen (buiten de spits twee keer per uur naar Breukelen).

Vertraging

Het station had eigenlijk al eind 2015 moeten openen, maar omwonenden waren het niet eens met het trillingsbeleid. De Raad van State gaf hen hierin gelijk waardoor het Tracébesluit ‘Sporen in Utrecht’ uit 2012 werd vernietigd.

ProRail moest vervolgens een nieuwe planning maken die eigenlijk op eind 2016 mikte, maar nu dus vier maanden naar voren is geschoven.