Een deel van de Noordertunnel, de gang naar de perrons onder Utrecht Centraal, deed in de koude Oorlog dienst als atoomschuilkelder. Op 10 en 11 juni worden er voor de laatste keer rondleidingen gegeven, voordat er gebouwd gaat worden. 
 

Tijdens de rondleiding kan men kijken naar de tandemfietsen waarmee in geval van nood stroom kon worden opgewekt, de grote koolstoffilters waarmee de lucht gezuiverd kon worden, de douches om mensen te ontsmetten en de grote waterinstallaties.

Deze machinekamer heeft een laatste servicebeurt gehad in april 1991. Het is volgens CU2030 "alsof de tijd er heeft stil gestaan".

Schuifdeuren

De tunnel is uiteindelijk nooit gebruikt als schuilkelder en heeft zijn functie als schuilplek verloren. Met dikke gasdichte deuren was de tunnel van de ingang aan het Smakkelaarsveld tot net voor de trap naar spoor 3 hermetisch af te sluiten.

De tunnel werd zo een schuilkelder en kon twee dagen lang plek bieden aan zo’n 2.000 mensen. De nog aanwezige schuifdeuren worden dagelijks nog door duizenden mensen gepasseerd.

Dit najaar wordt er gestart met de bouw van het zogeheten Noordgebouw precies boven de Noordertunnel. De inventaris van de machinekamer wordt daarom naar een andere locatie verhuisd. 

Dit is de laatste kans om de schuilkelder nog een keer te bekijken. Aanmelden voor een rondleiding kan hier.