Zaterdag werden er op verschillende locaties in het land betogingen gehouden tegen het TTIP-verdrag, zo ook in Utrecht. De betogingen waren georganiseerd door Milieudefensie, dat deze zaterdag had uitgeroepen tot nationale actiedag.

In Utrecht kwamen Obama, Rutte en Merkel zogenaamd bijeen voor een geheim theekransje. Utrechters lieten hen zien dat ze het er niet mee eens waren door de leiders van het plein te vegen.

TTIP (Transatlantic Trade & Investment Partnership) zou het grootste handelsverdrag ooit moeten worden. Binnen het verdrag worden afspraken gemaakt die handelsbelemmeringen tussen de Verenigde Staten en Europa wegnemen.

Veel organisaties en politieke partijen zijn tegen het verdrag. Het zou grote gevaren met zich meebrengen voor democratie, milieu, dierenwelzijn, sociale normen, gezondheid, voedselzekerheid en biodiversiteit.

Voedselveiligheid

Vooral GroenLinks maakt zich in Utrecht hard tegen TTIP. Op de website van de partij is te lezen: "Het klinkt mooi, een vrijhandelsverdrag tussen de VS en Europa. Ware het niet dat de VS het iets minder nauw neemt met zaken als voedselveiligheid en dierenwelzijn, en er dus producten in onze supermarkten zouden kunnen verschijnen waar wij eerder van hebben gezegd, dat is misschien niet zo’n goed idee."