Na tien jaar het succesvolle restaurant Amberes te hebben gerund, besloot eigenaar Jac Rijks de boel om te gooien. Een kleine twee weken geleden opende hij op dezelfde locatie een nieuw restaurant genaamd L’ami Jac.

"Een bistro op niveau, met kwaliteitsproducten zowel in de wijnkast als in de keuken", zo omschrijft zaakeigenaar en chefkok Jac Rijks zijn nieuwe restaurant.

Nadat Rijks bijna tien jaar lang aan het hoofd van Amberes stond, vond hij dat het tijd was voor iets nieuws. Anders dan bij Amberes werkt Jac nu met een a la carte menu. "Ik wil gasten door middel van de menukaart meer keuzes geven, teveel restaurants werken tegenwoordig met een verrassingsmenu."

Spanning

Toch vond Rijks het wel spannend om a la carte gerechten te gaan serveren. "Het is ontzettend hard werken, maar het loont wel. Ik vind het heel dankbaar om op deze manier te mogen koken. Ik miste bij Amberes op het eind de spanning en moest vaak mooie dingen bij de visboer laten schieten omdat ze niet in het menu pasten. Tegenwoordig kan ik elke ochtend verse vis bestellen", zo vertelt de chefkok.

Rijks: "Eten hoeft niet altijd luxe te zijn, eenvoudige gerechten kunnen ook speciaal zijn." Met veel aandacht voor groente en strakke sauzen probeert Rijks het bistro-gevoel aan zijn gasten mee te geven. "Ik probeer aan ieder gerecht een spannende smaakvolle twist te geven." 

Orgaanvlees

Zo serveert L’ami Jac voor twee personen een hele kip in drie verschillende rondes en werkt Rijks met orgaanvlees zoals gepocheerde kalfshersenen.

Naast het menu is het pand van L’ami Jac ook helemaal vernieuwd. In tien dagen tijd is de hele zaak verbouwd tot een warme, gezellige bistro, compleet met een gordijntje voor het raam en spiegelwand. "De zaak is rustiger aangekleed en geeft een meer ontspannen indruk, ook zijn er nog maar 20 zitplaatsen", vertelt Rijks.

Ondanks de rustige aankleding wil Rijks meer rumoer en geluid in de eetzaal. Rijks: "Ik wil af van dat formele gedoe en het fluisteren van wat er op de borden ligt. Het hoeft immers geen culinair college aan tafel te worden. Ik wil meer geluid in de zaal en ouderwets vis fileren aan tafel."