Zelf weet hij ook nog niet helemaal wat het is, maar Jan van Zanen is er niet minder blij om. Vanmiddag krijgt de burgemeester van Utrecht om vijf uur een keizerlijke onderscheiding. 

Op de Japanse ambassade in Den Haag wordt hij beloond voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan het versterken van de economische banden en het bevorderen van wederzijds begrip tussen Japan en Nederland.

De Japanse Ambassadeur Hiroshi Inomata zal in naam van de Keizer van Japan de ‘Orde van de Rijzende Zon, Gouden Stralen met Cravatte’ bij Van Zanen opspelden. Een kleine twee maanden geleden kreeg Van Zanen het nieuws te horen tijdens het afscheidsdiner van de vorige Japanse ambassadeur.

“Hij vertelde me dat het al voor 99 procent zeker was. Ze wilden eigenlijk alleen nog weten of ik de onderscheiding ook daadwerkelijk in ontvangst zou nemen.” En dat wilde de burgemeester graag. “Ik vind het echt een ongelooflijke eer.”

Van Zanen krijgt de Orde van de Rijzende Zon doordat hij door de jaren heen veel heeft gedaan om de banden tussen Nederland en Japan te versterken.

“Dat begon eigenlijk al in mijn studententijd. Toen werd er door de Japanse overheid een wedstrijd uitgezet onder Europese studenten. Hiervoor moesten we een opstel schrijven over de relatie tussen Europa en Japan en hoe deze verbeterd zou kunnen worden. Ik won namens Nederland en mocht daardoor met een groepje van 25 studenten naar Japan. Dat was zo’n geweldige ervaring! Vanaf dat moment heb ik een grote fascinatie en belangstelling voor Japan gekregen.”

Amstelveen

Zo’n 25 jaar later wordt Van Zanen burgemeester van Amstelveen. Een stad die toevallig een bijzondere band met Japan heeft. “Het is een soort hoofdstad voor Japanners in West- Europa”, legt Van Zanen uit. “Er wonen daar heel veel Japanners en er zijn ook Japanse winkels, tandartsen, supermarkten en noem maar op.”

Van Zanen heeft zich in die tijd met name ingezet om de handelsrelatie tussen Amstelveen en Japan te verbeteren, maar ook om bijvoorbeeld geld op te halen voor de slachtoffers van de Tsunami.

“Dat was een enorm ingrijpende gebeurtenis en als hele gemeenschap waren we zeer betrokken bij de ramp en hebben we veel geld opgehaald. Onder andere door een benefietwedstrijd te regelen tussen Ajax en Shimizu S-Pulse, waar Shinji Ono toen nog speelde. Dat kwam ons op grote dankbaarheid te staan.”

Geesink

Ook vanuit Utrecht worden de banden warm gehouden. “Toen Anton Geesink overleed in 2010 kreeg ik gelijk van allerlei kanten de vraag vanuit Japan of ze wat konden betekenen. Geesink is daar nog altijd zo’n ongelooflijk boegbeeld.” Maar dat is niet de enige reden waarom Japanners nog graag naar Utrecht komen.

“Vorig jaar  was de Japanse ambassadeur in de stad, we konden elkaar even ontmoeten en spraken af bij het  Nijntje museum Toen ik binnenkwam stond hij al bij de kassa. Had hij drie tassen vol met Miffy’s in zijn hand.”

Ondanks de grote eer is de burgemeester nog niet helemaal op de hoogte wat de onderscheiding precies inhoudt. “Ik weet eerlijk gezegd niet waarom ik het nu ineens krijg uitgereikt of wat het precies betekent. Ik laat me vanmiddag gewoon verrassen.”