De winnaars van de prijsvraag 'Je eigen festijn op het Berlijnplein' zijn bekend.

Een brommerbios, Lichtkunst, foodfestival Perron Plantaardig, het straattheaterfestival STRT en een festival voor 55-plussers zijn als winnaars uit de bus gekomen en gaan de zomer in Leidsche Rijn kleur geven.

Met de prijsvraag konden bewoners hun eigen ideeën insturen voor culturele activiteiten op het Berlijnplein in Leidsche Rijn. De winnende activiteiten zullen aankomende zomer van juni tot en met september plaatsvinden.

De vijf evenementen zullen een voorloper zijn op de bouw van een culturele voorziening in Leidsche Rijn. In totaal was er 25.000 euro te verdelen aan de verschillende initiatieven.

"Dit zijn vijf evenementen die veel levendigheid kunnen toevoegen aan het Berlijnplein en haar omgeving, met allen een totaal andere aanpak en bereik", zo vertelt de jury.

Spiegelballen

Het Lichtkunst-project zal een lichtinstallatie bouwen die symbool staat voor de snelheid van het verkeer in de tunnel. Het project zal spiegelballen aan hijskranen bevestigen en lichtlawaai produceren.

De brommerbioscoop is gebouwd op een bakbrommer uit de jaren 70 en zal fungeren als een kleine bioscoop op wieltjes. Op foodfestival Perron Plantaardig kunnen bezoekers hun eigen duurzame plantaardige gerechten meenemen om te delen.

Het straattheaterfestival STRT is een evenement voor jong en oud met veel theater. En het 55-plus festival zal bestaan uit lezingen, een ontmoetingsmarkt en diverse activiteiten en optredens.

Na de zomer zal de gemeente een programmeur aanstellen die het cultureel programma van 2017 en 2018 gaat samenstellen. De eerste activiteit zal de brommerbioscoop zijn die plaatsvind op vrijdag 17 juni.