Kunstwinkel Schoonheim en De Vink bestaat deze maand 140 jaar.  Erik Geytenbeek is de derde generatie van de familie die de zaak beheert "maar ik vind het prima als mijn kinderen iets anders gaan doen".

Na drie generaties Schoonheim nam in 1957 de familie Geytenbeek de winkel over. Willem Geytenbeek werd opgevolgd door zoon Loek Geytenbeek, de vader van Erik.

In de daaropvolgende jaren zagen ze meerdere winkels in de straat verdwijnen, maar Schoonheim bleef bestaan. De kunsthandel kreeg bij zijn honderdjarige bestaan zelfs het predicaat Hofleverancier van Koningin Juliana.

Erik denkt dat het nauwe klantencontact misschien wel de succesfactor is van de kunsthandel. Erik: "We zijn een kleine winkel en daardoor kunnen we goede service leveren. De afstand met onze klanten is heel klein, ze kunnen me altijd bellen. We brengen de schilderijen zelfs bij ze thuis en hangen ze op."

Producten met emotie

De winkel die reikt over drie verschillende panden is van alle markten thuis. Zowel moderne kunst als klassieke kunst, etsen en beelden zijn te vinden in de winkel.

Ook levert Schoonheim en De Vink lijsten, hebben ze een kunstuitleen en restaureren ze schilderijen. Het verkopen van de verschillende kunstwerken is Erik’s grote passie.

"We verkopen producten die met emotie te maken hebben en dat maakt dit werk heel persoonlijk en mooi."

Familiebedrijf

Dat Erik de winkel zou overnemen van zijn vader was op jonge leeftijd al duidelijk. Als klein jongetje van amper acht jaar hielp hij al mee in de voormalige cadeauwinkel aan de overkant.

Toen zijn studie niet ging zoals gepland, begon Erik aan de overkant zijn eigen kunstwinkel De Vink.

Toen zijn vader besloot om met pensioen te gaan nam Erik ook Schoonheim over. De moderne en klassieke kunstcollecties werden samengevoegd en na een verbouwing was Schoonheim en De Vink geboren.

Erik: "Het was een goede keuze om eerst een winkel in mijn eentje te beginnen. Ondanks het feit dat ik goed met mijn vader kan samenwerken had twee kapiteins op een schip nooit gewerkt. We hebben allebei onze eigen ideeën."

Momenteel werkt vader Loek nog twee dagen per week in de winkel, een combinatie waar Erik blij mee is.

Controlfreak

Erik zelf is bijna altijd te vinden in de winkel, zelfs op vakantie vind hij het lastig om de zaak los te laten. "Ik ga graag op vakantie naar plekken met een groot tijdsverschil, zodra ik dan wakker wordt gaat de winkel in Nederland dicht en hoef ik me geen zorgen meer te maken."

Op die zeldzame momenten dat Erik niet aanwezig is staat vader Loek in de winkel. ‘’In het begin belde ik dan elke dag wel tien keer, maar inmiddels heb ik dat kunnen loslaten.’’

Erik zou de zaak wel kunnen loslaten als er blijkt dat er geen vierde generatie Geytenbeek klaar staat. "Mijn vader had het denk ik wel lastig gevonden als ik de zaak niet had overgenomen, maar ik zou het prima vinden als mijn kinderen voor een ander beroep kiezen."

Wisselwerking

De wisselwerking tussen kunst en het contact met klanten vind Erik erg speciaal. "Ik had zelf laatst een mooi schilderij gevonden in de winkel voor achter de eetkamer tafel bij mij thuis."

"Net voordat ik hem mee naar huis had genomen kwam er een klant binnen die vroeg om een precies zo’n schilderij. Toen heb ik dus het schilderij weer weg moeten geven, maar dat maakt het ook wel weer leuk."