Theater Utrecht loopt 1,6 miljoen euro subsidie mis maar blijft positief

Theater Utrecht komt niet opnieuw in aanmerking voor de subsidie van 1,6 miljoen euro, zo luidt het advies van de Raad van Cultuur. Het gezelschap heeft de afgelopen jaren de eigen inkomstennorm van 23,5 procent niet gehaald. ‘’Wij eten vandaag taart, niet om ons verdriet weg te eten, maar omdat de inhoud van het rapport positief is’’, aldus directeur Thibaud Delpeut.

Dat de instapnorm van 23,5% eigen inkomsten niet gehaald zou worden was al langer bekend bij het gezelschap van Theater Utrecht. Wat de inhoud van het rapport van de Raad van Cultuur zou zijn was nog wel een verassing.

De toon van het rapport was echter positief en de Raad was te spreken over de kwaliteit van de voorstellingen. De Raad van Cultuur geeft om de vier jaar advies welke culturele instellingen in aanmerkingen komen voor de rijkssubsidie.

Delpeut: ‘’Twee jaar geleden hebben we een doorstart gemaakt. We hebben 100 km/u moeten rennen om een bedrijf dat lang stil had gelegen, strak te trekken.” 

Dat na de doorstart de bezoekersaantallen lager bleken dan verwacht is volgens Delpeut makkelijk te verklaren. ‘’Door de verbouwing van de Stadsschouwburg moest het theater producties uitstellen van 2015 naar 2016.’’ Hierdoor liep het theater veel inkomsten mis.

Toch is het theater volgens de Raad teveel afhankelijk van de subsidies. Het streven van het gezelschap om met vrijwel hetzelfde aantal voorstellingen meer bezoekers uit de regio te trekken, vindt de raad niet reëel gezien de naamsbekendheid van het theater. Ook ontbreken er volgens de Raad duidelijke marketingstrategieën.

Clausule

Toch gaat het gezelschap niet bij de pakken neer zitten na de uitspraak. Delpeut: ‘’We gaan ons beroepen op de hardheidsclausule, waarin we de minister vragen om een uitzondering te maken. Als de minister ermee instemt vervalt de instapnorm en krijgen wij alsnog de subsidie.’’

Voor het gezelschap is het nu afwachten tot de uitspraak van de minister op Prinsjesdag. In de tussentijd blijven ze producties spelen in Utrecht.

Tip de redactie