Politie heeft fouten gemaakt bij politieoefening Café de Zaak

De politie zat fout tijdens de politieoefening eind maart in Café de Zaak. Zowel bezoekers als het personeel werden opgeschrikt toen het arrestatieteam meerdere mannen op het terras overmeesterde en afvoerde in zwarte auto’s. Dat blijkt uit antwoorden van het college van b en w op vragen van D66.

Het personeel van de Zaak was niet op de hoogte van de oefening. D66 stelde naar aanleiding van het incident vragen aan het college. “De politie mag niet zomaar op elk bedrijf of terras een oefening doen zonder aankondiging”, stelt het college. “De positie en rechten van de eigenaar en exploitant dienen gerespecteerd te worden.”

Een mogelijke oefening die zich afspeelt op particuliere grond moet altijd in overleg plaatsvinden met de eigenaar. De situatie die is ontstaan bij Café de Zaak had dus nooit mogen gebeuren. Het college betreurt de situatie en geeft aan het onder de aandacht te hebben gebracht bij de Minister van Veiligheid en Justitie.

Bedrijfsleider Thomas liet daags na het incident aan DUIC weten: “De collega’s die gisteravond aan het werk waren zijn flink geschrokken. Nadat ze zelf de politie hadden gebeld bleek dat het om een oefening ging. Het is natuurlijk nogal raar dat wij daar niets van af wisten. Ik wacht eigenlijk nu nog op een telefoontje met iets meer uitleg.”

Het telefoontje met excuses bleef een tijd uit, maar inmiddels heeft de leidinggevende van de Dienst Speciale Interventies een bezoek heeft gebracht aan het café. “De politie heeft hierbij haar excuses aangeboden voor de gang van zaken. Deze zijn door de eigenaar aanvaardt”, stelt het college.

Het college benadrukt in haar brief wel het belang dat dit soort oefeningen zo realistisch mogelijk gedaan moeten kunnen worden. In het vervolg zal zij deze beter afstemmen met de rechthebbende.

Tip de redactie