Hostelketen Stayokay gaat in augustus open aan de Neude

De Neude is na jaren stilstand weer in ontwikkeling. Met de transformatie van de Neudeflat en de verbouwing van het postkantoor gebeurt er al veel, maar ook aan de overkant is een grote ontwikkeling gaande. Het voormalige kantoor van ABN Amro en recenter Dutch Game Garden wordt verbouwd tot een groot hostel. “Een hostel 2.0”, aldus hostelmanager Erik van der Hulst.

Een groot hostel midden in de binnenstad van Utrecht was er niet en de Stayokay besloot in het gat te springen. De keten zoekt naar landelijke dekking en wil daarbij ook de grote steden in.

“In Amsterdam en Den Haag hebben we bijvoorbeeld al een paar grote hostels, maar Utrecht leent zich daar ook uitstekend voor. Veel backpackers en studenten, maar ook gezinnen of stelletjes die de stad bezoeken”, zegt Van der Hulst.

Dat het pand vrijkwam was volgens hem een buitenkans. “Iets nieuws bouwen kan bijna niet in het centrum en dit pand leent zich er uitstekend voor.” Dat het hostel op een nieuwe plek komt opent volgens hem direct mogelijkheden om te vernieuwen.

“Het is hier wel wat anders dan een hostel in Bunnik. Dit is echt een cityhostel. Dus we experimenteren ook veel. Dan moet je denken aan een receptie waarbij iemand gewoon met een laptop op de bank zit, maar we hebben ook een vergaderzaal en een USB aansluiting in het bed. De bar en het restaurant is daarnaast voor alle bezoekers toegankelijk, dus niet alleen voor hostelgasten.”

Kritische bewoners

Omwonenden waren terughoudend toen de plannen werden gepresenteerd en worden ook nu zoveel mogelijk op de hoogte gehouden. Volgens Van Hulst gaat dat echter wel goed.

“Bij een informatieavond moet je ook zoveel mogelijk bewoners betrekken, maar vergeet ook onze buren van de ABN niet. Die zitten ook een paar maanden midden in de verbouwing. Verder zijn we ook in gesprek met de gemeente en houden we ons gewoon aan de vergunningen. Over het algemeen zijn mensen ook blij dat er iets met het pand gaat gebeuren.”

De overlast zal volgens Van der Hulst zo minimaal mogelijk worden gehouden. “Er is een 24-uurs nachtreceptie die een oogje in het zeil houdt, maar we hebben ook gekeken naar goede isolatie. Veel van het geluid is namelijk intern en de bar sluit op een normale tijd. We gaan geen discotheek starten.”

Van der Hulst vindt het belangrijk om een open uitstraling naar de Neude te hebben. Zo zijn er plannen om samen te werken met festivals als TweeTakt of het Nederlands Film Festival. Van Hulst: “Nu is het nog vooral aan elkaar snuffelen, maar we hebben bijna een VVV-functie als hostel. Dus samenwerkingen zijn belangrijk. Gasten van buitenaf komen toch naar onze medewerkers toe om te vragen wat er te doen is in de stad. Een informatiestroom naar je klanten.”

Een terras is niet mogelijk voor de gevel van het hostel. “De hoofdzaak zijn natuurlijk onze logés. We zijn ook geen restaurant. Hooguit eten onze gasten een keer bij ons, maar je kan veel beter de stad in.” Wel is Van der Hulst tevreden dat voor de deur de pilot van laden en lossen is gestopt.

“Dat geeft een wat beter aanzicht.” De verbouwing verloopt voorspoedig en op 12 augustus zijn de eerste gasten geboekt. Vanaf 1 augustus mag de hostelketen gasten ontvangen. Er is ruimte voor 260 bedden. Die zijn verdeeld over 2, 4 of 6-persoons slaapkamers.

Tip de redactie