Utrecht investeert aankomend jaar in TivoliVredenburg, singel, zorg en Overvecht

Utrecht gaat het komend jaar flink investeren. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota die vanochtend is gepresenteerd door wethouder Kraaijkamp. Door een aantal financiële meevallers is er 90 miljoen euro extra ter beschikking gekomen om te besteden.

Deze gaan geïnvesteerd worden in onder andere het volledig doortrekken van de singel, het ondersteunen van het noodlijdende TivoliVredenburg, het verhogen van de norm voor huishoudelijke hulp per week naar 2 uur en naar Overvecht.

Het college van b&w trekt voor deze wijk extra geld uit om de komst van het noodopvangcentrum in goede banen te leiden.

Het doortrekken van de singel is een lang gekoesterde wens van de stad. Er was echter een gat in de begroting van 9 miljoen. Hier is nu een oplossing voor gevonden zodat een compleet rondje Oudegracht-Catharijnesingel varen vanaf 2020 mogelijk weer mogelijk is.

TivoliVredenburg is al jaren een ander gevoelig punt op financieel gebied. Vorige week is na maanden onderzoek een rapport gepresenteerd met oplossingen voor het muziekpaleis. Deze oplossing: een riante huurverlaging vanuit de gemeente van 1,9 miljoen euro per jaar en extra subsidie van vier ton om de commerciële kant te versterken wordt nu door het stadsbestuur overgenomen.

Ook is er geld vrijgemaakt om van de Amsterdamsestraatweg de komende jaren een 30 km/u zone te maken.

Reacties

De Utrechtse politiek is over het algemeen te spreken over de begroting die vanochtend naar buiten is gebracht. Toch zijn er enkele kanttekeningen. Zo is de ChristenUnie verbolgen over het ontbreken van de voedselbank: “Er is duidelijk financiële ruimte voor de gemeente. Hoe is het dan mogelijk dat de voedselbanken buiten de boot eindigen? Een onbegrijpelijk besluit van het college”, aldus fractievoorzitter Maarten van Ooijen.

GroenLinks is erg te spreken over tien miljoen euro die extra wordt geïnvesteerd om Overvecht te verbeteren. “Het gaat heel goed met Utrecht, en met heel veel Utrechters. Tegelijk neemt de tweedeling toe, dat zien we in wijken en op scholen. Voor ons is het tegengaan van deze segregatie een heel belangrijk onderwerp de komende jaren”, laat fractievoorzitter Heleen de Boer weten.

“Om nog meer Utrechters aan het werk te krijgen trekt het college tot en met 2018 maar liefst € 5,4 miljoen uit om meer werkgelegenheid aan te trekken en Utrecht op de kaart te zetten”, laat VVD-fractievoorzitter Dimitri Gillisen weten. “Zo investeert de stad in stadspromotie, het aantrekken van nieuwe (sport-) evenementen en industriegebied Lage Weide.”

Gênant

De CDA-fractie constateert dat het college ‘telkens te laat ziet wat echt in de samenleving aan de hand is’. “Al twee jaar waarschuwt de fractie dat de monsterkorting op de huishoudelijke hulp mensen in problemen zou brengen. De gemeente werd, na honderden bezwaarschriften, in het ongelijk gesteld. Nu wordt de korting teruggedraaid – bijna voor hetzelfde bedrag als het CDA eind vorig jaar bij de begroting voorstelde. Het is gênant dat de gemeente het beleid pas verandert nadat de rechter dat afdwingt. Als het college eerder naar de inwoners had geluisterd hadden we dit drama kunnen voorkomen,” aldus fractievoorzitter Sander van Waveren.

De Partij voor de Dieren heeft niet de economische groei van het huidig college als doelstelling, maar een duurzame samenleving. “Om Utrecht duurzaam en toekomstbestendig te maken moeten we gaan voor radicaal andere keuzes. Dit college gaat op dezelfde doodlopende weg van economische groei verder, dat kunnen we ons niet veroorloven”, aldus Eva van Esch, gemeenteraadslid van de Partij voor de Dieren.

“Het college moet meer investeren in plekken waar de mensen zijn’’, zegt Reinhild Freytag, raadslid van Student & Starter. “In plaats van het proberen te creëren van nieuwe ‘hotspots’ als het Jaarbeursgebied, zou het college moeten inspelen op locaties waar de levendigheid al floreert zoals het Domplein, de Ooster- en Westerkade, de Nachtegaalstraat en de Burgemeester Reigerstraat.’’

Tip de redactie