College wil geen prostitutie meer in Hardebollenstraat

Als het aan de gemeente Utrecht ligt keert er geen prostitutie terug in de Hardebollenstraat. Het college stelt voor aan de gemeenteraad om de betreffende panden voor 5,875 miljoen euro te kopen.

Op de panden in het centrum van Utrecht rust de bestemming ‘prostitutie’. Op dit moment loopt er een aanvraag van corporatie Freya voor een vergunning om hierin opnieuw een seksbedrijf te vestigen. Zij zien graag raamprostitutie terugkeren in het centrum van Utrecht. Veel buurtbewoners zien dit echter niet zitten.

Ook het college geeft er de voorkeur aan alle raamprostitutie te realiseren aan het Nieuwe Zandpad. Op het Nieuwe Zandpad, naast de oude prostitutiezone Zandpad, moeten 162 werkruimten komen voor raamprostitutie.

Burgemeester Jan van Zanen: “Raamprostitutie op één locatie is al lang de wens van de raad en het college. Daarin past een aankoop van de panden in de Hardebollenstraat.  Met de aankoop van de panden kiest Utrecht voor vernieuwing van de raamprostitutie. We werken er hard aan om raamprostitutie weer mogelijk te maken in onze stad. Ik begrijp dat we opnieuw een beroep doen op het geduld van Freya en de sekswerkers voor wie het allemaal lang duurt.”

De gemeente heeft overeenstemming bereikt met de eigenaren van de prostitutiepanden aan de Hardebollenstraat over de aankoop van de panden, onder voorbehoud van een raadsbesluit waarin het benodigde budget wordt vrijgemaakt. Voor het aankoopbedrag wordt de gemeente eigenaar van de panden en kan vervolgens zelf bepalen waarvoor ze worden gebruikt.

De gemeente en de eigenaren zijn overeengekomen dat de werkruimten vrij van huur (door een exploitant van prostitutieramen) worden opgeleverd. Ook wordt een aantal juridische procedures stopgezet die de eigenaren nog tegen de gemeente hebben lopen. De bovenwoningen zijn verhuurd aan particuliere bewoners, dat blijft onveranderd.

Tip de redactie