De gemeente moet opnieuw flinke investeringen in TivoliVredenburg doen om in de toekomst rendabel te worden. Dat blijkt uit het donderdag gepresenteerde rapport van de speciaal ingestelde commissie Gehrels. 

De commissie adviseert aan de gemeente om de jaarlijkse huur met 1,9 miljoen euro te verlagen. Ook moet er jaarlijks vier ton extra subsidie naar het muziekpaleis. Twee om de meer zakelijke inkomsten te kunnen genereren en twee ton om grote artiesten binnen te halen.

Carolien Gehrels, de voorzitter van de commissie, lichtte het advies donderdag toe. De huurverlaging is nodig doordat in de oude situatie, met Tivoli Oudegracht en Muziekcentrum Vredenburg, de huur in vergelijking nu jaarlijks 3,5 miljoen euro duurder is. Daar komt bij dat het ‘complexe en inefficiënte gebouw’ veel energie verbruikt en veel personeel nodig heeft.

Verder moet er meer uit de horeca gehaald worden en moeten de zalen meer verhuurd worden. De twee ton subsidie voor zakelijke inkomsten is dan ook hiervoor bedoeld.

Er moet een commercieel directeur worden aangesteld die onder andere de zaalverhuur op zich gaat nemen. De horeca-inkomsten moeten vooral verhoogd gaan worden via een restaurant dat geopend gaat worden op de begane grond.

Investeringsscenario

Het advies vat zich samen in het woord investeringsscenario. De commissie ziet TivoliVredenburg niet los van de stad en vindt dan ook dat de gemeente(raad) dit ook niet moet doen.

'In Utrecht is er met TivoliVredenburg voor gekozen om een breed cross-over programma te realiseren', verklaarde Gehrels vanmiddag. 'Dit houdt in dat jazz, klassiek en pop samenkomen. Dit kost geld. Als er ergens een compleet orkest op een podium staat is er nergens ter wereld een podium waar dat rendabel is te krijgen. Een ‘gratis zondagmiddagconcert’ is natuurlijk ook niet gratis. Daarom moet de stad nu kiezen om te investeren in het bruisende TivoliVredenburg en uitgaan van de clustertheorie; dat de stad uiteindelijk als geheel profiteert van TivoliVredenburg.'

Blij

De directeur van het muziekpaleis, Frans Vreeke, laat weten blij te zijn met het advies. 'Het is een realistische kijk op wat TivoliVredenburg inhoudt en wat het moet gaan betekenen voor de stad.'

Ook wethouder cultuur Kees Diepeveen gaf een eerste korte reactie. Vanwege de Voorjaarsnota die aanstaande dinsdag wordt gepresenteerd kon hij echter nog niet te veel kwijt over eventuele toezeggingen naar aanleiding van het rapport. 'Het advies van de Onderzoeks- en Adviescommissie geeft handvatten om een streep te zetten onder het verleden en verder te werken aan de weg omhoog. Ze benadrukt ook terecht de verbindende kracht en economische waarde van TivoliVredenburg voor de hele stad.'

Lees het hele rapport hier.