Rechter stelt Utrecht in het gelijk: gemeente heeft recht op meer bijstandsuitkering

De rechtbank heeft Utrecht onlangs in het gelijk gesteld dat de gemeente te weinig geld ontvangt van het Rijk voor het verstrekken van alle bijstandsuitkeringen. De uitspraak is een erkenning voor het Utrechtse standpunt dat hier sprake is van een foute verdeling.

De verdeling van het geld van het Rijk voor bijstandsuitkeringen wordt sinds 2015 volgens een nieuw model verdeeld over de gemeenten. De uitkomst van dit nieuwe model is voor Utrecht heel ongunstig en zorgt voor een groot financieel tekort.

De rechtbank levert in haar oordeel stevige inhoudelijke kritiek op de vaststelling van het budget door het Rijk. Wethouder Victor Everhardt (Werk en Inkomen): “Ik zie de uitspraak van de rechter als een erkenning van wat Utrecht steeds gezegd heeft. Het budget dat wij nu van het Rijk ontvangen is veel te weinig. Ik verwacht dat het kabinet, na deze uitspraak, het tekort van Utrecht aanvult.”

Gevolgen van de uitspraak

De staatssecretaris is opgedragen om een nieuw besluit over de rijksuitkering voor Utrecht te nemen waarbij rekening wordt gehouden met het oordeel van de rechter. De uitspraak is ook een belangrijk argument in het gesprek van gemeenten met Den Haag over gewenste verbeteringen van het verdeelmodel.

Mogelijk stelt het kabinet tegen de uitspraak hoger beroep in.

Tip de redactie