Grootschalig experiment naar smartphoneverslaving bij festival deBeschaving

Bezoekers van festival deBeschaving krijgen bij binnenkomst de keuze om hun telefoon in te leveren. Hiermee krijgen ze toegang tot offline area’s en wordt er een experiment met ze gehouden dat bijdraagt aan een groot onderzoek.

In plaats van extra wifi-zendmasten te installeren, doet festival deBeschaving het tegenovergestelde door samen met de Universiteit Utrecht onder de 7.000 festivalbezoekers één van de eerste grootschalige onderzoeken naar smartphoneverslaving te doen.

De onderzoekers willen weten of de deelnemers de verleiding weerstaan om het festival offline te ervaren, dus zonder op hun smartphone te kijken.

Alle festivalbezoekers krijgen bij binnenkomst op het terrein de keuze om hun telefoon af te laten plakken en mee te doen aan het experiment.

Op vertoon van een afgeplakte telefoon krijgen bezoekers toegang tot een exclusieve offline area, waarbij alle techniek is vervangen door menselijk handelen.

Wetenschapsveld

Op het wetenschapsveld kunnen bezoekers de sticker vervolgens laten verwijderen en vindt de nameting plaats, waarbij ontwenningsverschijnselen en het verlangen naar de smartphone wordt onderzocht en de 'abstinentietijd' wordt geregistreerd.

Tip de redactie