Rijkswaterstaat presenteert plannen uitbreiding A27

Rijkswaterstaat presenteerde dinsdagochtend de uitgewerkte ideeën, die de doorstroming op de ‘draaischijf van Nederland’  zou gaan verbeteren en tot maximaal tweehonderd bomen van Amelisweerd gaan kosten.

Verkeer uit alle richtingen rijdt via de Ring Utrecht om haar bestemming te bereiken. De afgelopen jaren zijn er daarom al meerdere wegen rondom Utrecht uitgebreid zoals de A2 tussen Utrecht en Amsterdam, de A12 van Lunetten naar Veenendaal, maar ook van Oudenrijn richting Gouda en de A28 naar Amersfoort.

De A12 aan de zuidkant en de A27 ten oosten van Utrecht zijn nu ondanks veel protest aan de beurt. Om het fileprobleem hier op te lossen heeft Rijkswaterstaat een zogeheten Ontwerp Tracébesluit (OTB) voorbereid.

Dit besluit ligt vanaf vandaag zes weken ter visie op diverse locaties in de omgeving. In het kort beslaan de plannen uitbreiding van beide parallelrijbanen van de A12 met een rijstrook. De A27 krijgt er ook in beide richtingen één rijstrook bij.

Bak Amelisweerd

Een opvallend deel van de uitbreidingsplannen is de zogeheten ‘Bak Amelisweerd’. Dit dak wordt twee hectare groot. Rijkswaterstaat laat weten dat voor de 1,7 hectare die hiervoor er aan natuur wordt weggekapt er 4,73 elders wordt aangelegd.

De overkapping wordt 250 meter lang en begint ten zuiden van de Koningsweg. De gemeente Utrecht werkt het definitieve plan voor de inrichting van de overkapping nog uit.

Tip de redactie