Liefdesverhalen uit eigen stad op het Bevrijdingsfestival

Op het Utrechtse Bevrijdingsfestival aankomende donderdag in Park Transwijk komen houten huisjes met koptelefoons te staan. Bezoekers kunnen hier mooie korte verhalen beluisteren van mensen die je waarschijnlijk normaal nooit spreekt. Dat is de insteek van Hartje Stad, verhalen over liefde in beeld en geluid.

Bezoekers kunnen in zitzakken genieten van het zonnetje terwijl ze luisteren naar de audio-verhalen en kijken naar de portretten. Babette: "Het zijn allemaal verhalen uit Utrecht over Utrechters. Door naar verhalen te luisteren krijg je meer begrip over de situaties waarin iemand kan zitten: mensen oordelen vaak zo snel."

Zes jaar geleden ontmoetten journalist Babette Rijkhoff en fotograaf Janneke Aronson elkaar via een kunstproject, waarbij voormalig HKU-studente Janneke wegwerpcamera’s aan stadsbankjes hing. Deze ontmoeting groeide een paar jaar later uit tot het project Hartje Stad. Babette: "We wilden graag verhalen maken over de liefde, niet de standaard ‘Hollywood liefde’, want liefde kan ook in andere dingen zitten."

In de korte audio-verhalen komen de liefde tussen god en non Maria, tussen een dierenliefhebster en haar geliefde hondjes, de betaalde liefde van een prostituee en liefde met groot leeftijdsverschil aan bod. "Het zijn persoonlijke verhalen die iets laten horen waar je misschien nog niet zoveel van af wist en waar ikzelf in ieder geval erg nieuwsgierig  naar was," aldus Babette.

Non Maria

Het verhaal over non Maria speelt zich af in het Cenakel klooster in Zuilen. Voor dit verhaal moest Babette Maria interviewen terwijl de twee gescheiden waren door een hekwerk. Babette: "Het was een emotioneel en mooi interview, over hoe het is om liefde in je leven te hebben zonder aanrakingen."

In haar geluidsopname vertelt Maria hoe het was toen zij als jong meisje vanuit een groot warm gezin intrad tot het rustig ingetogen klooster, en de eenzame tijd die daarop volgde. Ook vertelt Maria over het moment waarop zij weleens vlinders voelde voor een man, maar achteraf denkt ze dat geen enkele man haar ooit meer liefde zou kunnen geven dan god.

"Wat ik zo prettig vind aan audioverhalen is het feit dat je in iemands wereld wordt getrokken," vertelt Babette. "Doordat iemand het verhaal zelf vertelt met emotie in zijn stem kun je het als luisteraar meebeleven." Het wegdromen bij de verhalen is precies de insteek die Babette en Janneke voor ogen hebben op het Bevrijdingsfestival. Na het festival zullen de portretten van het project te zien zijn in cafeetjes en koffiezaken in Utrecht.

Mocht je op het Bevrijdingsfestival geen tijd hebben om alle verhalen te beluisteren? De verhalen van Hartje Stad zijn ook te beluisteren via soundcloud. Ook handig wanneer je niet wilt wachten op een koptelefoon 5 mei.

Tip de redactie