Op zijn Duits 'frühstücken' kan sinds maandag in de nieuwe ontbijtzaak Puschkin. Eigenaar Kalle Nobbe wil de ontbijtcultuur een boost geven met zijn nieuwe zaak op de hoek van de Ridderschaps- en Wittevrouwenstraat.

Het ontbijt bij Puschkin bestaat uit een mand met Duitse broodjes, gekookte eitjes en een bordje met beleg. Daarnaast loopt eigenaar Kalle rond met een pot verse koffie.

De keuze om zijn zaak te beginnen in Utrecht was voor de geboren en getogen Utrechter geen moeilijke beslissing. "Utrecht is mijn 'heimat', mijn roots en al mijn contacten liggen in Utrecht. Ik vind het een top stad en kom hier ontzettend graag."

In Puschkin kun je niet alleen van een ontbijtje genieten, op donderdag- en vrijdagavond draait de zaak op het 'bring your own' principe. Onder het genot van verschillende Duitse bieren en wijnen mag je je eigen meegenomen eten nuttigen. "Ik wil met Puschkin een creatieve plek creëren waar zowel werkers als denkers zich op hun gemak voelen," aldus Kalle.

Op een zonnige dag kunnen studenten uit de Universiteitsbibliotheek even ontspanning zoeken op het zonnige terras. Niet geheel onbelangrijk vind Kalle de schappelijke prijs die er moet worden gehanteerd in zijn zaak. Kalle: "Puschkin moet een goede prijs-kwaliteitsverhouding hebben, waardoor mensen vaker buiten de deur gaan ontbijten."

Russische dichter

Kalle kreeg de Duitse invloeden vanuit zijn ouderlijk huis in Lombok mee van zijn Duitse moeder. Na het afronden van de hotelschool in Wageningen en met jarenlange horeca-ervaring op zak besloot hij te vertrekken naar Leipzig. Daar raakte hij geïnspireerd door zijn favoriete ontbijtzaakje met de gelijknamige naam Puschkin, vernoemd naar de grote Russische dichter Aleksandr Poesjkin. Hij besloot dit ontbijtprincipe mee terug te nemen naar zijn eigen Domstad.

De geschiedenis tussen Oost-Duitsland en Rusland was ook een reden voor Kalle om zijn ontbijtzaak Puschkin te noemen. Kalle: "In Leipzig waren de invloeden van de Russen goed zichtbaar in het straatbeeld en dit wilde ik terug laten komen." De locatie van de eetgelegenheid zelf heeft ook een lange historische geschiedenis.

Het pand was vroeger een autogarage, wat nog te zien is aan meerdere elementen zoals de oude tekst op de gevel. Eigenaar Kalle wil deze historie terug laten komen door oude foto’s en advertenties van de autogarage door de zaak te hangen. Ook is de groene kleur van de DDR terug te vinden in het interieur van de zaak.

Je vindt Puschkin op de hoek van de Ridderschapsstraat en de Wittevrouwenstraat, tegenover de uitgang van de Universiteitsbibliotheek.