In het Volksbuurtmuseum in Utrecht is maandag een nieuwe tentoonstelling geopend. In de expositie 'Geknipt voor de vijand - ‘moffenmeiden’ door de ogen van de omstanders' worden de omstanders van de scheersessies in beeld gebracht. 

Deze 'moffenmeiden' werden direct na de bevrijding vernederd door in het openbaar kaalgeschoren te worden. Hier waren veel omstanders bij die zich, zo blijkt uit onderzoek, helemaal niet prettig voelden bij deze acties.

De centrale vraag bij de tentoonstelling luidt: Hoe slecht waren ze eigenlijk? ‘Moffenmeiden’ werden niet alleen gezien als hoeren, maar ook als landverraders.

Verschillende redenen

Vaak ging het om regelrechte collaboratie, maar sommige vrouwen gingen om andere redenen met de bezetter om. Soms bespioneerden ze de vijand, in andere gevallen bracht het eten op de tafel. Ook zij werden na de bezetting kaalgeschoren.

De expositie is een initiatief van de Utrechtse historica en journaliste Rianne Oosterom. De afgelopen drie jaar verzamelde zij bijna veertig verhalen van mensen die – soms tegen wil en dank – toeschouwer waren van dit fenomeen.

Het volksgericht tegen ‘moffenmeiden’ bleek bij deze ooggetuigen vaak diepe sporen te hebben nagelaten – het leerde ze iets over hoe de mens werkt.