Netbeheerder Stedin is vanochtend gestart met het aanbrengen van slimme energiemeters in de gemeente Utrecht. Huishoudens in Leidsche Rijn hebben de primeur waarna de komende vier jaar de rest van de stad moet volgen. 

De slimme meter wordt ingevoerd zodat Nederlandse huishoudens meer inzicht krijgen in hun energieverbruik. “Minder uitstoot van CO2 is een prominent thema in de energiewereld,” legt Judith Koole, directeur klant & markt van Stedin uit. “Eerder onderzoek dat Stedin liet uitvoeren, toonde aan dat klanten gemiddeld ruim zes procent op hun energierekening kunnen besparen door de slimme meter te koppelen aan een display of app en hun verbruik actief te monitoren. Zo helpt de slimme meter bij het verminderen van de uitstoot en het energiebewustzijn van de klant.

2030

Utrecht heeft de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. De komst van de slimme meter zou hierin een stap in de goede richting zijn. Wethouder Lot van Hooijdonk (duurzaamheid) zegt hierover: “Door de slimme meter is het energieverbruik veel beter te volgen. Hierdoor wordt het voor bewoners nog makkelijker om te besparen op hun energierekening.”