De gemeente Utrecht gaat als eerste stad in Nederland asielzoekers vanaf de dag dat ze arriveren in de stad laten integreren in de samenleving. Dat heeft de gemeente aangekondigd op haar website. 

De asielzoekers die in de toekomstige opvang in Overvecht terechtkomen krijgen in dit unieke concept meteen activiteiten aangeboden zoals taallessen Nederlands en Engels, trainingen ondernemerschap en hulp bij het zoeken naar stage, opleiding of dagbesteding. Door dit Utrechtse concept kunnen de asielzoekers zich veel sneller binden met de stad.

Wethouder Kees Diepeveen: "We willen zinvolle activiteiten bieden, zodat asielzoekers werken aan hun toekomst, ongeacht of die hier ligt of in het land van herkomst. Ook buurtbewoners kunnen meedoen en krijgen zo nieuwe kansen om te werken aan hun toekomst."

Buurtbewoners

Wat dit plan bijzonder maakt, is dat de activiteiten ook toegankelijk zijn voor buurtbewoners in Overvecht. Verder biedt het gebouw van de noodopvang aan de Einsteindreef woonruimte voor 20 tot 30 woningzoekende jongeren uit de wijk.

Met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is afgesproken dat asielzoekers waar mogelijk, na hun verblijf in de noodopvang doorstromen naar het asielzoekerscentrum en uiteindelijk, na het verkrijgen van een verblijfsvergunning, naar woonruimte in de stad.

Kees Diepeveen: "Vaak wisselen van opvanglocatie is niet gewenst voor mensen die hun land zijn ontvlucht en van alles hebben meegemaakt. En voor kinderen is het fijn als zij zo min mogelijk wisselen van school." Meer dan veertig personen die eerder in de noodopvang op de Amerikalaan zaten, waaronder veel gezinnen, keren terug naar Utrecht.

Voorbeeld voor de rest van Nederland

De gemeente Utrecht heeft deze aanpak van integratie in korte tijd weten op te zetten met SOCIUS, de Social Impact Factory, de Universiteit Utrecht, de Volksuniversiteit, Vluchtelingenwerk en het COA. Het is de ambitie van het college dat dit model als voorbeeld kan dienen voor de rest van Nederland en Europa. De universiteit van Oxford gaat onderzoek doen naar deze aanpak.

Jongerenhuisvesting SOCIUS werft voor de 20 tot 30 beschikbare wooneenheden actieve jongeren, die een bijdrage willen leveren aan buurtactiviteiten en een plezierige woonomgeving met en voor asielzoekers. Het Utrecht Centre for Entrepreneurship (UU) ontwikkelt een cursus Ondernemerschap voor asielzoekers en jongeren uit Overvecht.

De Volksuniversiteit Utrecht biedt een cursus zakelijk Engels. De Social Impact Factory koppelt Utrechtse ondernemers en cursisten Ondernemerschap aan elkaar, bijvoorbeeld door coaching en meeloopstages. Vluchtelingenwerk is actief betrokken en brengt in beeld wat de beroeps- en onderwijsachtergrond is en coördineert vrijwillige activiteiten.

Eerdere partners, zoals Welkom in Utrecht, zetten ook weer in op vrijwilligersactiviteiten in zowel de noodopvang Einsteindreef als het AZC aan de Haydnlaan en Ravellaan.

De verwachting is dat de opvanglocatie aan de Einsteindreef deze zomer opent.