De twintig prostitutieboten van Wegra Utrecht B.V. aan het Zandpad moeten definitief uit het water. Dat heeft de Raad van State dinsdagmorgen besloten.

Hiermee heeft de hoogste rechter in Nederland Utrecht gelijk gegeven om de sekswerkplekken aan het Zandpad en de Hardebollenstraat te sluiten.

De gemeente trok in juli 2013 de vergunningen voor de boten aan het Zandpad in tot onvrede van exploitant Wegra. Deze vocht, als enige van de booteigenaren, dit besluit aan bij de Raad van State.

De vergunningen werden ingetrokken nadat de gemeente aanwijzingen kreeg van mensenhandel in de raamprostitutiebedrijven. Het gemeentebestuur is van mening dat zowel de managers als de beheerders van de boten niet adequaat hebben gehandeld op deze signalen van mensenhandel.

Nieuwe bestemming

Daarnaast heeft Wegra verzuimd om de politie of de gemeente in te lichten. Mede hierdoor is de beslissing gevallen dat er onvoldoende vertrouwen is dat er in de toekomst geen mensenhandel meer zal plaatsvinden in de raamprostitutiebedrijven van Wegra.

De gemeente werkt momenteel aan een bestemmingsplan om nieuwe raamprostitutie in de buurt van het Zandpad mogelijk te maken.