De gemeente Utrecht gaat speciale kleedjes uitdelen bij de rommelmarkt op Koningsdag. Deze zogeheten ‘omkleedjes’ moeten het makkelijker maken om afval te scheiden aan het eind van de dag. 

De kleedjes kunnen tijdens de vrijmarkt gebruikt worden om koopwaar uit te stallen en nadien als zak om onverkochte spullen weg te brengen. 

Verkopers krijgen het oranje kleedje bij aanvang van de vrijmarkt uitgereikt door een promotieteam. Dit jaar zijn zij te vinden op de Sint Jacobstraat, Hopakker, Gregorius College, Noorderbrug, Breedstraat en Wolvenplein.

De promotieactie wordt gehouden om 'Het Nieuwe Inzamelen' van de gemeente te promoten. In deze campagne staat centraal wat de voordelen zijn van afval gescheiden inleveren.

"Utrecht weet wat afval waard is en afval scheiden wordt in heel Utrecht gestimuleerd met de invoering van Het Nieuwe Inzamelen."

Gescheiden

"Met de omkleedjes kunnen verkopers na afloop van de vrijmarkt makkelijker afval en onverkochte spullen gescheiden aanbieden bij de afvalscheidingsstations op de vrijmarkt."

Mensen die gebruik maken van het omkleed maken tevens kans op een fietswaardebon van 1.000 euro.