De Frietwinkel aan Vinkenburghstraat 10 verkoopt de beste friet van Utrecht, volgens de AD Friettest 2016. De winkel kreeg een eindcijfer van 9.5 en belandde daarmee op de vijfde plek van Nederland. 

Vorig jaar kwam de Frietwinkel nog als winnaar uit de strijd. De frietverkoper grijpt dit jaar net naast de titel, maar volgens het juryrapport is het nog steeds ‘een genot’ om hier te zijn: “Fantastische friet. Dat Frietwinkel dit niveau volhoudt stemt tot vreugde. Omreis waard!”

Naast de Frietwinkel staan er nog meer Utrechtse zaken op de lijst. Manneke Pis belande op de 37ste plek met een 8 als eindcijfer, gevolgd door Cafetaria De Koppel op plek 94 en Eetsalon Theo op nummer 127. Dit jaar mag De Ermelosche Frietzaak zich de winnaar noemen. De volledige lijst is hier te bekijken.

Kritiek

Niet iedereen is blij met de Friettest van het AD. Vorig jaar is de website ‘Het AD gaat te ver’ in het leven geroepen door de Vereniging Professionele Frituurders. Zij vinden dat het AD geen eerlijke vorm van journalistiek bedrijft door sommige bedrijven met de grond gelijk te maken.

Op de website is te lezen: “Ook in de editie van 2016 gaan sommige commentaren weer alle proporties te buiten. Het is niet dat we niet kritisch beoordeeld mogen worden! We vinden dat als vakvereniging prima. Maar hardwerkende ondernemers, medewerkers en in sommige gevallen zelfs klanten ongenuanceerd afbranden of een trap nageven? Nee, dat kan niet de bedoeling zijn van de AD Friettest.”