De stichting Leefbare Breedstraatbuurt stond woensdag tegenover de gemeente in de rechtszaal. De bewonersgroep is boos omdat ze niet worden erkend door het ambtelijk apparaat als belanghebbende partij rond de eventuele terugkeer van prostitutie in de Hardebollenstraat, maar zijn positief gestemd na woensdag.

De stichting heeft een geschil met de gemeente nadat er een bouwvergunning was verstrekt voor twee panden in de Hardebollenstraat.

“Deze worden nu aangepast tot hele kleine eenheden, die eigenlijk alleen als peeskamers gebruikt kunnen worden,” vertelt Ari Doeser, voorzitter van de stichting.

“Dit is in onze ogen voorsorteren op de komst van prostitutie en daarom hebben wij bezwaar aangetekend. Deze kamers kunnen op deze manier straks 17 verschillende eigenaren hebben in plaats van 1 en dat is niet gewenst.”

Maar het bezwaar aantekenen ging niet zonder slag of stoot. De gemeente vond namelijk niet dat de stichting een direct belanghebbende was en dus werd het bezwaar niet goedgekeurd.

Afgevaardigde

Hierop stapten de buurtbewoners naar de rechter. “Ik moet zeggen dat de burgemeester ons altijd serieus heeft genomen,” zegt Doeser.

“Maar de afgevaardigde die namens de gemeente moest spreken, was alleen met haar eigen dossiertje bezig. Ze zei dat wanneer wij in de straat hadden gewoond we wel belanghebbende waren. Toen de rechter vroeg waarom een stichting bestaande uit buurtbewoners niet dat belang zouden kunnen dienen, moest ze een antwoord schuldig blijven. We moeten het nog even afwachten tot de definitieve uitspraak, maar we zijn gemotiveerd om door te gaan.”