De legendarische muzikant Prince is overleden.

De man achter nummers als Purple Rain, 1999 en Kiss is door nog onbekende redenen gestorven op zijn landgoed Paisley Park in Minnesota. Hij trad twee keer op in Utrecht.

In 1987 stond hij in stadion Nieuw Galgenwaard en in 1998 deed hij Tivoli aan.

Vooral dat laatste optreden, een onaangekondigde show midden in de nacht, was met terugwerkende kracht om meer redenen legendarisch. De Utrechtse journalist en schrijver Rob van Scheers heeft hier in zijn boek De Kleine Parade een fascinerend verhaal over opgetekend.

Nadat Prince op 23 december 1998 een optreden heeft gegeven in de Jaarbeurs besluit om later die nacht een extra optreden te geven in de Tivoli aan de Oudegracht. Van Scheers schrijft hierover: “Liefhebbers die slechts bij gerucht van deze surprise hadden vernomen verzamelden zich ruim voor middernachtelijk uur bij de ingang van Tivoli. Er hing verwachting in de lucht. Zeker was er evenwel niets, en dat bleef ook zo totdat rond half 1 een witte limousine opdook op de Oudegracht. Dit kon niemand anders dan The Artist zijn, want zoveel limousines zie je op dit tijdstip nu ook weer niet op de Oudegracht, en dat was ook zo.”

Zeventig gulden

‘The Happy Few’ betaalden zeventig gulden voor een kaartje. Prince trad vervolgens op van 2:15 uur tot 4:30 uur. Naast zijn reguliere band sloten ook Lenny Kravitz, Larry Graham en de familie Dulfer aan op het podium. Nadat er een ‘hommage aan tijdloze muzikale voorbeelden’ als Stevie Wonder en Sly & The Family Stone werden gespeeld, gebeurde er iets curieus. “Althans, zoveel bleek feitelijk pas in retroperspectief,” schrijft Van Scheers.

“Tijdens de grote finale van de show begon The Artist spontaan te rappen. Nu gebeurt dat wel vaker in zijn muziek, maar ditmaal had hij wel een heel merkwaardig tekstje. Het ging niet over liefde, het ging niet over seks, en zelfs niet over de terugkeer van Jezus op aarde. Het ging over Bin Laden, want The Artist herhaalde keer op keer: ‘Get ready 2 bomb – Osama bin Laden’. En nog cryptischer: ‘America watch out in 2001’. Hoe kon The Artist weten wat wij pas op 9/11 leerden? En belangrijker nog: waarom luisterde de FBI niet mee?”

Van Scheers legt uit dat er in 1998 wel aanslagen waren geweest op Amerikaanse ambassades in Nairobi, Kenia en Tanzania maar dat er van Al Qaida als begrip in die tijd nog geen sprake was, laat staan dat de Bin Laden bekend was bij de mensen.

“In het concerttumult zal de strekking van de rap aan de meeste aanwezigen waarschijnlijk voorbij zijn gegaan, maar omdat alles wat The Artist doet wel ergens opduikt, bestaat er gelukkig een bootleg om het te bewijzen. Het concert in Tivoli is gevangen op R U Gonna Go My Way?, en The Artist omineuze waarschuwing staat op track 15. Waren we hier getuige van bovennatuurlijke gaven? Vast staat dat The Artist de tekenen des tijds verdomd goed heeft gelezen. En dat dan allemaal bij ons in Utrecht.”

Luister het fragment hier.