Dat het lotingssysteem voor middelbare scholen in Utrecht niet helemaal naar wens is bij veel leerlingen en ouders werd ook dit jaar duidelijk. Er zijn weer honderden kinderen uitgeloot. 

Dit jaar heeft de zogeheten POVO procedure een wel heel schrijnend geval opgeleverd. De elfjarige Anniko moet naar de school van haar zesde keus, nadat ze twee keer is uitgeloot. "Dit kan je niet uitleggen aan een kind dat al jarenlang haar best doet op school."

Anniko wilde in eerste instantie naar het Christelijk Gymnasium Utrecht. Haar tweede keus was het St. Bonifatiuscollege en haar derde het Stedelijk Gymnasium. Na de loting bleek dat ze was uitgeloot voor haar eerste keus, maar dat haar tweede, derde en zelfs vierde keus al vol zaten en dat ze daar dus ook niet meer heen kon. Voor de tweede lotingsronde is ze met haar ouders gaan kijken op het Leidsche Rijn College en het Amadeus in Vleuten. Tot grote teleurstelling werd ze ook voor haar vijfde keuze uitgeloot en moet ze nu elke dag naar Vleuten op en neer.

"We hebben het Amadeus opgegeven, omdat we nou eenmaal twee keuzes moesten opgeven,” vertelt de vader van Anniko, Mattheus Bleijenberg. “Maar een ‘zesde voorkeurskeuze’ heeft niks meer een voorkeur te maken. Al haar vriendinnen zijn wel ingeloot voor het St. Bonifatiuscollege en het Christelijk Gymnasium. Bij het Amadeus kan ze gymnasium volgen maar zit ze in een domein met 90 andere leerlingen. Dat is niet wat ze wil. We zitten er nu aan te denken om misschien naar Bilthoven of Zeist te verhuizen zodat ze wel een leuke schooltijd kan hebben."

Overvallen

Bleijenberg is naar eigen zeggen overvallen door het systeem. "Je geeft je kind op voor zo’n Christelijk Gymnasium en je hebt van tevoren geen idee dat de kans enorm is dat ze wordt uitgeloot. Voor 170 plekken zijn er 232 aanmeldingen en 50 plekken worden al vergeven omdat er kinderen al broers of zussen op die school hebben zitten. Als je dat van tevoren weet hadden we waarschijnlijk strategisch gekozen en het St. Bonifatiuscollege als eerste keus opgegeven."

Voor Anniko is het een hard gelag. Zij moet nu de komende jaren naar Vleuten op en neer. "Het is zo demotiverend voor haar. Ze heeft de laatste jaren ontzettend hard haar best gedaan op school en naar deze stap toegewerkt en dan krijg je dit. Haar wereld stortte in. Ze snapt er niks en ik kan het haar ook niet uitleggen. Het moet toch mogelijk zijn om alle leerlingen op de eerste of tweede keus te krijgen? Nu is het voor veel leerlingen dat wanneer hun eerste keus vol zit ze bij hun vierde keus of erger worden geplaatst."

Bleijenberg hoopt dat er nog iets te regelen valt met het Christelijk Gymnasium. "Vorig jaar hadden ze 177 leerlingen en nu 170. Een extra tafeltje in de klas moet toch mogelijk zijn?  Haar vriendjes en vriendinnen ziet ze straks niet meer. En ze fietst bijna letterlijk dagelijks langs haar eerste keus en vijfde keus school om nog vijf kilometer verder te gaan naar Amadeus in Vleuten. Dit lotingssysteem in Utrecht is voor 94 procent van de leerlingen in Utrecht prima, voor 4 procent zuur en voor 2 procent van de kinderen enorm zuur. Deze Utrechtse leerlingen zijn voor hun leven getekend doordat ze na hun best doen niet op de school van hun voorkeur komen en zelfs niet op hun tweede, derde of vierde keuze."

Tot slot vraagt Bleijenberg zich af waarom het voor kinderen uit bijvoorbeeld Woerden wel mogelijk is om ingeloot te worden op een school in Utrecht, terwijl de kinderen hier worden uitgeloot. "Wij betalen toch belasting voor de scholen in onze stad? Waarom krijgen Utrechtse kinderen dan geen voorrang?"