Na maanden zonder wieken is de molen op de Adelaarstraat in Utrecht weer zo goed als compleet. De wieken van Rijn en Zon zijn dinsdag weer teruggeplaatst na een grondige restauratie. 

Het bouwwerk uit 1913 moest nodig opgeknapt worden. De ronde stenen molen is de hoogste van de provincie Utrecht en een van de hoogste van Nederland. Sinds de jaren zeventig is de gemeente eigenaar van de molen en ook toen zijn er restauratiewerkzaamheden uitgevoerd.

Het gebouw werd na deze werkzaamheden gebruikt als bakkersmolen. Jaren later werd de molen niet meer als zodanig gebruikt. In 1996 opende de biologische slagerij De Molen zijn deuren in het gebouw.

De molen, die in augustus vorig jaar gekortwiekt werd, kon al enkele jaren niet meer draaien vanwege defecte onderdelen.

Bekijk meer foto's op DUIC.nl

Renovatie

De kap stond de afgelopen tijd op een werkterrein aan de Gerbrandystraat voor de renovatie. Het metselwerk aan de bovenzijde van de molen is ook opgeknapt en er zijn verschillende houten delen vervangen. De oude wieken zijn vervangen voor nieuwe wieken in oorspronkelijke stijl.

Voor het terugplaatsen van de op de Rijn en Zon werd een kraan ingezet en een deel van de Merelstraat werd afgesloten.

Het gebeuren trok de hele dag veel bekijks. Verdere herstelwerkzaamheden gaan nog door tot juni 2016.