De CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft zijn twijfels over het Utrechtse verkeersplan voor de komende jaren. Hierin gaan meerdere veelgebruikte autowegen als ’t Goylaan en de Kardinaal de Jongweg verbouwd worden tot zogeheten stadsboulevards, tweebaanswegen met veel groen.

De partij stelde dinsdag schriftelijke vragen aan verantwoordelijk minister Melanie Schultz Van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Ze vrezen dat de stadsboulevards gaan leiden tot opstoppingen op snelwegen en provinciale wegen rond de stad.

Martijn van Helvert en de Utrechtse Hanke Bruins Slot dienen de vragen namens de fractie in. Zij willen onder andere weten wat de effecten zijn op de op- en afritten van de snelwegen en welke mogelijkheden de minister nog ziet om de gemeente Utrecht de plannen aan te laten passen.

Van Helvert, woordvoerder infrastructuur, is niet te spreken over de vele investeringen die het Rijk doet voor de bereikbaarheid in Utrecht. "Wij investeren fors in de bereikbaarheid van Utrecht, onder andere op het Centraal Station en in de snelwegen om de stad. Dat de gemeente daar nu vervolgens een streep doorheen zet is onwenselijk, hierdoor wordt de stad onbereikbaar."

Ook vragen de Kamerleden de minister of het Utrechtse plan wel aan alle wettelijke eisen voldoet, bijvoorbeeld voor het in beeld brengen van de nadelige effecten op de lokale economie.