De Nachtegaalstraat heeft vanaf vandaag met Van Bieren haar eigen bierwinkel. De winkel kent zo’n 200 verschillende bieren die zijn ingedeeld op basis van het moment waarop je bier drinkt.

“De meeste bierwinkels zijn nog een beetje oudbollig, wij zijn eigentijds.”

Eén van de vier initiatiefnemers is Jeroen Welten. Na jarenlang bij Bavaria te hebben gewerkt viel het hem op dat speciaalbieren populair zijn, maar dat de retail daarin wat achter bleef. “Op het gebied van wijnen heb je allerlei initiatieven als Grapedistrict, maar dat zagen wij nog niet voor speciaalbieren. Daarom zijn we gestart. Bier is populair en steeds meer mensen willen verschillende bieren en de verhalen erachter ontdekken. In retailland ontbreekt echter een toegankelijke en frisse aanpak van bier. Een plek waar je graag naartoe gaat. De bieren zijn bij ons gesorteerd op momenten in plaats van op soorten. Als de zon schijnt wil je een fris biertje, in de winter een wat zwaardere en bij het eten wil je weer iets wat daar goed bij past.”

Van Bieren is anders dan bijvoorbeeld Bert’s Bierhuis dat al lange tijd op de Twijnstraat en de Biltstraat zit. “Bert’s Bierhuis is een icoon net als de Bierkoning in Amsterdam. Die hebben een gigantisch assortiment waarbij je echt moet weten wat je wilt hebben. Wij passen ons assortiment steeds aan en zal nooit meer dan 200 bieren beslaan om de keuze makkelijker te maken. Echt doorgewinterde bierliefhebbers zullen daar naartoe blijven gaan. Bij ons kan de klant even snel langskomen voor iets speciaals dat bij het moment past.”

Van Bieren zich onderscheidt zich ook met de verkoop van vers getapt bier. “We zijn de derde plek in Nederland waar je dit kan halen. Het is net het verschil tussen een biertje dat je op fles koopt in de supermarkt of vers van de tap krijgt in een café. Doordat er geen licht bij is gekomen en er net wat meer koolzuur inzit is het frisser dan bier uit de supermarkt,” legt Welten uit.

De nieuwe winkel Nachtegaalstraat gaat ook lokale bieren verkopen als vandeStreek en De Leckere. Welten vertelt dat ze deze locatie al in mei op het oog hadden, maar dat de uitvaartonderneming die in het pand moeite had met het vinden van een nieuwe locatie. “Hierdoor hebben we nu onze eerste vestiging in Amsterdam geopend in plaats van in Utrecht, maar zitten we wel op een ideale locatie. Tussen de binnenstad, het park en het winkelend publiek.”