Het Utrechts college van B&W heeft donderdagavond een motie van afkeuring overleefd. De oppositie is niet blij met de fouten die bij de gemeente zijn gemaakt rond de stadsverwarming in Leidsche Rijn.

Het stadsbestuur heeft in de ogen van de oppositie te laat en te langzaam gereageerd op signalen over fouten in het stadsverwarming systeem. Het college had in hun ogen naar alternatieven moeten kijken die goedkoper én duurzamer zijn voor de woningen in Leidsche Rijn.

Zowel vanuit de raad als vanuit de stad zijn eerder al signalen gegeven over de noodzaak om verplichte stadsverwarming los te laten.

Noodrem

CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren liet weten: "De uitrol van de stadsverwarming denderde door als een grote stoomtrein en niemand trok aan de noodrem. Terwijl uit de raampjes links en rechts duidelijk te zien was dat het spoor dood zou gaan lopen."

Twee maanden geleden werd duidelijk dat de stadsverwarming in Utrecht niet zo duurzaam is als dat de gemeente dacht. Hierdoor zijn andere duurzaamheidsmaatregelen, zoals isolatie of zonnepanelen, achterwege gebleven. Honderden bewoners zijn daar nu de dupe van.

De gemeente gaat uitzoeken of bewoners een onredelijke prijs hebben betaald voor hun verplichte stadsverwarming. Ook heeft de wethouder laten weten gedupeerde bewoners niet te laten opdraaien voor eventuele kosten.