Tussen de stations Utrecht Centraal en Leidsche Rijn gaat het spoor verdubbeld worden. Onderdeel van het project is de bouw van een nieuwe en stillere spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. 

Dat is deze week bekend gemaakt door de gemeente Utrecht en ProRail. De nieuwe spoorbrug komt straks tussen de huidige brug en de Hogeweidebrug te liggen. Ook wordt de bestaande spoorbrug stiller gemaakt. De brug moet eind 2017 gereed zijn.

Om de overlast de omgeving zoveel mogelijk te beperken komt het  werkterrein op de locatie van de toekomstige wijk Leeuwensteyn bij Leidsche Rijn Centrum. Op deze manier kunnen grote brugdelen  straks over het water naar dit terrein worden aangevoerd, waar ze vervolgens in elkaar worden gemonteerd.

Hierdoor is er geen transport nodig door de wijk en kan de bouw van de brug aanzienlijk sneller. Een ander voordeel is dat er in de omgeving van deze locatie veel minder woningen staan, zodat er overlast wordt bespaard.

Spooruitbreiding

Om het groeiende aantal reizigers op te vangen is er meer spoor nodig. Tussen stations Leidsche Rijn en Utrecht Centraal wordt het aantal sporen daarom verdubbeld van twee naar vier. Na de spoorverdubbeling kunnen er zes treinen per uur gaan rijden tussen Utrecht Centraal en Woerden in plaats van vier en wordt de krapte op het spoor opgelost.

Naar verwachting is het project voor de dienstregeling in 2019 klaar.