De onduidelijkheid rond de veelbesproken en omstreden KNO-arts van het UMC Utrecht heeft ervoor gezorgd dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg het ziekenhuis onder Verscherpt Toezicht heeft moeten stellen.

Dat laat de inspectie vandaag weten. Het verscherpte toezicht is al sinds 6 april van kracht en gaat een half jaar duren. 

Directe aanleiding hiervoor is het handelen van de raad van bestuur in de afgelopen periode en met name de communicatie van het ziekenhuis richting de inspectie rond de werkhervatting van een arts, die sinds november was vrijgesteld van directe patiëntenzorg.

De inspectie heeft vertrouwen in de ingezette koers, maar is van mening dat deze sneller moet worden doorgevoerd en volgt dit nauwgezet.

Zembla

Daarnaast wil de inspectie, met inachtneming van de verantwoordelijkheden van de raad van bestuur en raad van toezicht, de ontwikkelingen ten aanzien van kwaliteit en veiligheid van zorg nauwgezet kunnen volgen.

De toezicht op het ziekenhuis was al sinds november 2015 toen Zembla onthulde dat er meer fatale medische blunders door een KNO-arts in het UMC niet waren gemeld aan de inspectie.