Een piepschuimen trein staat de komende vier dagen op het Domplein. De 'Hondekop' is neergezet in het kader van de Nationale Museumweek en wordt vrijdagochtend om 11:00 uur officieel onthuld.

De trein is 12 meter lang. De onthulling vindt plaats in het bijzijn van burgemeester Jan van Zanen, museumdirecteur Marten Foppen en treinliefhebber en DJ Jeroen van Nieuwenhuize.

Hondekop

De komst van de 'Mat54', zoals dit type trein officieel heet, baarde aan het einde van de jaren 50 veel opzien. Door zijn robuuste vorm zag hij er anders uit dan de daarvoor gebruikelijke stroomlijnmodellen. Door deze vorm kreeg hij al snel de bijnaam 'Hondekop'.

In de jaren 70 was de 'Hondekop' de belangrijkste trein van het intercitynetwerk. Hoewel hij in 1996 uit dienst werd genomen, rijdt de trein nog steeds voor Het Spoorwegmuseum.

Nationale Museumweek

Tijdens de tweede Nationale Museumweek die plaatsvindt van 16 tot 24 april 2016, staat heel Nederland in het teken van onze musea, onze kunst en ons erfgoed. 500 musea plaatsen gedurende deze week hun pronkstukken in de schijnwerpers.

De echte (groene) Hondekop staat de hele week aan het perron bij Het Spoorwegmuseum.