De onaangekondigde politieoefening op het terras bij café De Zaak van twee weken geleden krijgt een staartje. De eigenaar van het café heeft nog altijd geen verklaring gehad. 

D66 wil nu opheldering over hoe het zomaar kan dat een arrestatieteam in vol ornaat, vergezeld van politie te paard, meerdere mannen afvoerde.

De gasten en het personeel werden deze 31 maart angstig en in verwarring achtergelaten door de politie. Daags na het incident liet bedrijfsleider Thomas aan DUIC weten: "De collega’s die gisteravond aan het werk waren zijn flink geschrokken. Nadat ze zelf de politie hadden gebeld bleek dat het om een oefening ging. Het is natuurlijk nogal raar dat wij daar niets van af wisten. Ik wacht eigenlijk nu nog op een telefoontje met iets meer uitleg."

Zomaar

De eigenaar van De Zaak heeft inmiddels van de politie vernomen dat de politie "dit zomaar mag doen. Ze kunnen elk bedrijf binnen stormen, elk terras kunnen ze gebruiken, zonder uitleg of wat dan ook." Fractievoorzitter van D66 Klaas Verschuure wil weten of deze uitspraak van de politie klopt en er inderdaad altijd en overal zomaar dergelijke acties uitgevoerd kunnen worden.

Ook wil hij weten waarom er geen nazorg is bij de mensen op het terras. "Het zal je maar gebeuren: zit je op een terras rustig een biertje te drinken, komt er ineens een arrestatieteam in vol ornaat op je af. Daar schrik je enorm van! Iedereen heeft de aanslagen in Parijs en Brussel nog vers in het geheugen."

"Als het dan om een oefening gaat, verwacht je op z’n minst dat de gasten en het personeel na afloop gerustgesteld worden, dat het niet om antiterrorisme gaat en dat alles veilig is. We zien allemaal dagelijks beelden van zwaarbewapende arrestatieteams in de krant en op tv. Om dan zonder enige vorm van communicatie of verklaring een 'oefening' midden in de stad op een vol terras te houden, vind ik heel vreemd."

Reputatie

Tot slot laat Verschuure weten dat een goede reputatie bij gasten enorm belangrijk is voor een horecazaak. "De politie brengt de reputatie op deze manier in gevaar, zonder enige vorm van communicatie of toelichting. Excuses lijken me hier zeker op zijn plaats. En ik hoop dat de politie het de volgende keer beter aanpakt"