De Maliebaanmonologen die Theatergroep Aluin maakte voor de culturele zondag van vorig jaar 3 mei krijgt een vervolgreeks op tv. Op NPO 2 start vanaf 1 mei gedurende een week een serie monologen. 

De Maliebaanmonologen is een voorstelling gebaseerd op het vorig jaar verschenen boek Aan de Maliebaan van Ad van Liempt, dat gaat over panden aan de Maliebaan waar in de oorlog verschillende verhalen afspeelden. 

Naar aanleiding van het succes en de enthousiaste reacties van het publiek tijdens de Culturele Zondag wordt er nu door Ad van Liempt in samenwerking met Aluin een televisieserie gemaakt.

In de eerste week van mei worden de zes monologen afzonderlijk van elkaar uitgezonden op NPO 2, na afloop van Nieuwsuur. "De Culturele Zondag Utrecht 40-45 was een indrukwekkende zondag die bij veel Utrechters nog op het netvlies staat. Het is bijzonder dat De Maliebaanmonologen die vorig jaar zo’n indruk maakten op het publiek, nog veel meer mensen gaan bereiken via televisie", aldus Hanneke Bouwsema, directeur Culturele Zondagen.

Monologen

De organisatie omschrijft De Maliebaanmonologen als volgt: "Van de NSB tot het verzet, van het bisschoppelijk paleis tot de SS, van de Joodse Raad tot de illegale drukkerij van Vrij Nederland, de Maliebaan was de spannendste straat van Nederland tijdens de bezetting."

"In De Maliebaanmonologen maken de kijkers kennis met de Utrechtse helden en schurken die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog aan de Maliebaan woonden. De persoonlijke verhalen van aartsbisschop Jan de Jong, secretaresse van de Sicherheitspolizei Erna Boomsma, SS-voorman Henk Feldmeijer, Frits Elzas van de Joodse Raad, verzetsheldin Dr. Max (ofwel Marie-Anne Tellegen) en NSB-leider Anton Mussert worden belicht in monologen van vijftien minuten."